„Din aprilie încolo, numărul de doze de vaccin s-ar putea dubla din nou conform planurilor producătorilor, aceasta şi pentru că noi vaccinuri urmează să fie aprobate„, a declarat Ursula Von der Leyen pentru ediţiile de luni ale cotidianelor locale Stuttgarter Zeitung şi Stuttgarter Nachrichten, preluate de euobserver.com.
Şefa executivului european se aşteaptă la „o medie de circa 100 de milioane de doze pe lună în al doilea trimestru, un total de 300 de milioane până la sfârşitul lui iunie„.
Potrivit celor două publicaţii, aceasta ar însemna că numai Germaniei îi vor reveni 20 de milioane de doze lunar, ceea ce ar presupune capacităţi semnificativ mai mari de vaccinare.
De la începerea campaniei de imunizare, la sfârşitul lui decembrie 2020, circa 7,3 milioane de doze de vaccin au fost administrate în Germania, potrivit cifrelor date publicităţii vineri de Institutul Robert Koch pentru controlul bolilor.
Din cei aproape 5 milioane de oameni vaccinaţi, ceva mai puţin de jumătate au primit deja a doua doză.
Până în prezent, Uniunea Europeană a aprobat vaccinuri de la trei producători – Pfizer/BioNTech, Moderna şi AstraZeneca. Joi, este de aşteptat ca Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) să aprobe şi vaccinul producătorului american Johnson&Johnson.
În acelaşi timp, şeful OMS vrea să renunţe la brevetele pentru vaccinuri, pentru un acces mai rapid la serul antiCOVID. Aşa ar putea că o mai mare parte a populaţiei lumii să aibă acces rapid la imunizare. „Trăim un moment excepţional din istorie şi trebuie să ne ridicăm la nivelul provocării. Există flexibilităţi în reglementările comerciale pentru situaţii de urgenţă şi cu siguranţă o pandemie globală se califică. Renunţarea temporară la brevete nu va însemna neplata inovatorilor. Ca şi în timpul crizei HIV sau într-un război, companiilor li se vor plăti redevenţe pentru produsele pe care le fabrică”, a scris şeful OMS, în The Guardian.