Veşti bune de la Guvern: 5.000 de lei pe card pentru elevii de 10 de la Bac

74 de absolvenţi ai clasei a VIII-a, care au obţinut media 10 la evaluarea naţională, vor primi câte 2000 de lei fiecare şi 80 de absolvenţi de bacalaureat cu media 10 vor primi câte 5000 de lei fiecare.
Filip Stan
18 sept. 2024, 19:31
Veşti bune de la Guvern: 5.000 de lei pe card pentru elevii de 10 de la Bac
Burse de 4.000 de lei pentru elevi cu media 3,5 care au chiulit luni întregi de la școală. Cui mai dă Ligia Deca bani pe degeaba

Bani pentru premianţii de la Bac şi Evaluare Naţională. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a declarat miercuri că Guvernul a aprobat o hătărâre prin care 74 de absolvenţi ai clasei a VIII-a, care au obţinut media 10 la evaluarea naţională, vor primi câte 2000 de lei fiecare şi 80 de absolvenţi de bacalaureat cu media 10 vor primi câte 5000 de lei fiecare, finanţarea fiind de 548.000 lei şi alocată din bugetul Ministerului Educaţiei.

”Pentru a răsplăti şi încuraja performanţa şcolară, Guvernul a decis ca tinerii care au obţinut nota 10 la examenele de absolvire ale învăţământului gimnazial şi liceal în acest an să primească un stimulent financiar. Astfel, 74 de absolvenţi ai clasei a VIII-a, care au obţinut media 10 la evaluarea naţională, în sesiunea 2024, vor primi câte 2000 de lei fiecare. De asemenea, 80 de absolvenţi de bacalaureat care au obţinut media 10 la examenul naţional de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024, vor primi câte 5000 de lei fiecare”, a anunţat Mihai Constantin, după şedinţa de guvern. Purtătorul de cuvânt al Executivului a arătat că acest proiect implică o finanţare de 548.000 lei, alocată din bugetul Ministerului Educaţiei pe anul în curs. ”Lista beneficiarilor şi modalitatea de acordare a stimulentelor financiare vor fi aprobate ulterior, prin Ordin al ministrului educaţiei”, a mai spus Constantin.

Părinții, în ceață la capitolul fondul clasei. Este legal să li se ceară bani de la școală?

Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Continuarea știrii inițiale: „Art. 1. Se aprobă acordarea de stimulente financiare în valoare de 2000 de lei fiecărui absolvent al clasei a VIII-a care a obținut media 10 la evaluarea națională, sesiunea 2024.

Art. 2. Se aprobă acordarea de stimulente financiare în valoare de 5000 de lei fiecărui absolvent de liceu care a obținut media 10 la examenul național de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.

Art. 3. Sumele necesare acordării stimulentelor financiare prevăzute la art. 1 și 2 se alocă din bugetul aprobat pe anul 2024 Ministerului Educației, titlul 57 „Asistență socială”, cap. 65.01 „Învățământ””, conform proiectului.

Calendar Evaluare Naţională 2025. Clasele mici vor da testări în luna mai, durata testului a fost extinsă la 45 de minute

Potrivit documentului, lista elevilor cu media 10 la Evaluarea Națională și BAC 2024 se aprobă prin ordin de ministru.

„Art. 4. Lista beneficiarilor stimulentelor financiare prevăzute la art.1 și 2 și modalitatea de acordare a acestora se aprobă prin ordin al ministrului educației.”

La descrierea situației actuale din nota de fundamentare apare că „din categoria elevilor și tinerilor care demonstrează performanțe școlare înalte fac parte și absolvenții de liceu care au obținut media 10 la examenul de bacalaureat, precum și absolvenții clasei a VIII-a care au obținut media 10 la evaluarea națională.”

Tot în nota de fundamentare este menționat numărul elevilor cu media 10: „În anul 2024, un număr de 80 absolvenți de liceu au obținut media 10 la examenul de bacalaureat (58 la examenul național bacalaureat, 1 la sesiunea specială și 21 la examenul de bacalaureat german), sesiunea iunie-iulie 2024, iar 74 absolvenți de clasa a VIII-a au obținut media 10 la evaluarea națională.”

„Ținând cont că este vorba de tineri absolvenți de gimnaziu, respectiv de liceu cu rezultate remarcabile la învățătură, care au toate șansele să continue să obțină performanțe în învățământul liceal, respectiv în învățământul universitar, apreciem că li se poate oferi un stimulent financiar care să fie util în dezvoltarea lor ulterioară, în domeniul profesional și personal”, conform sursei citate.

Sumele acordate elevilor care iau medii de 10 la examenele naționale sunt aceleași din 2022: 2000 de lei pentru fiecare absolvent de clasa a VIII-a cu media 10 și câte 5000 de lei pentru fiecare elev care a luat media 10 la Bac.

Anul trecut, lista cu numele elevilor a fost aprobată prin ordin de ministru în luna august, la o lună după publicarea proiectului de HG privind acordarea stimulentelor.

În 2022, sumele au fost similare, iar aprobarea listei cu beneficiarii a avut loc la 4 luni de la cele două examene și de la aflarea rezultatelor.

DailyBusiness
Intervenție DE ULTIMĂ ORĂ de la Guvern! Mii de români pot cere suspendarea ratelor
Spynews
Larisa Uță ar fi fost lovită de Alin Oprea! Fosta lui soție, declarații în lacrimi despre unul dintre cele mai dificile momente: ”Era foarte beat”
Bzi.ro
Ce salarii au chefii de la MasterChef 2024. Cine primește cei mai mulți bani
Fanatik.ro
Pericolul din murături semnalat de Mihaela Bilic: „E important de precizat”
Capital.ro
A explodat bomba despre Băsescu. Acum s-a aflat totul: EL ESTE autorul
Playtech.ro
Ioana Năstase, apariție spectaculoasă la 50 de ani. Are o siluetă de vis, zici că e o adolescentă
DailyBusiness
Se dau 100 de euro în plus la al 13-lea salariu. Iată cine sunt norocoșii
Adevarul
Polițist local filmat când lovea un tânăr încătușat. Victima, cu lanterna pusă în ochi, a fost călcată în picioare
Spynews
Lora se căsătorește mâine cu Ionuț Ghenu! Cei doi îndrăgostiți devin soț și soție după ce au amânat nunta timp de patru ani / VIDEO
Spynews
Larisa Uță demontează declarațiile lui Alin Oprea, confom cărora ar fi aflat din interceptările DNA că este înșelat: ”Singurul urmărit era el”
Evz.ro
Revenire spectaculoasă la Pro TV! Vedeta a petrecut 27 de ani la pupitrul știrilor
Ego.ro
Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO
Prosport.ro
FOTO. Bernadette Szocs, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate
wowbiz.ro
Părinții gemenilor dispăruți din Târgu Jiu, în șoc. Ce au găsit în telefonul fraților, înainte de dispariție?!
Cancan.ro
Anunțul matrimonial devenit viral al unui pensionar rămas văduv: 'Caut parteneră, maxim 50 de ani. Sunt...'
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
kanald.ro
Ce cadou a primit o badantă româncă din Italia, din partea bătrânei pe care a îngrijit-o! Nepoților femeii nu le-a venit să creadă: „M-am simțit abandonată de voi toți”
Capital.ro
Rusia a fost atacată. Victorie totală pentru Zelenski. Explozie urmată de un seism (VIDEO)
StirileBZI
Se dau 500 de lei în plus la al 13-lea salariu! Banii intră în cont în decembrie 2024, de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare! Cea mai frumoasă voleibalistă din lume, în costum de baie
stirilekanald.ro
Sicriul Anei Maria Vasiliu a ajuns acasă! Familia, răpusă de durere
substantial.ro
Doi bărbați arestați după un conflict cu un șofer de taxi în București
MediaFlux
DOLIU IMENS! Toată lumea îl CUNOAȘTE pe ”Salvatore della patria”
Shtiu.ro
De unde vine expresia 'a da milităria jos din pod'! Nu te-ai fi gândit!