Măsuri importante pentru români la următoarea şedinţă de Guvern. Prevederea ar fi trebuit să fie introdusă în legea adoptată de Parlament, au precizat sursele citate. Legea pentru modificarea alin. (1) al art. 100 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal şi stabilirea unor măsuri fiscale a fost adoptată decizional de Camera Deputaţilor în 3 septembrie. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, în 5 septembrie, legea care prevede majorarea, de la 2.000 de lei la 3.000 de lei, a plafonului până la care veniturile din pensii sunt neimpozabile.
„Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 3.000 lei”, prevede actul normativ.
De asemenea, prin derogare, aceste prevederi intră în vigoare la data de 1 octombrie 2024 şi se aplică începând cu veniturile aferente lunii octombrie 2024.
„Începând cu veniturile din pensii aferente lunii octombrie 2024, plafonul lunar neimpozabil prevăzut la art. 101 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, este în sumă de 3.000 lei”, mai prevede legea.
Ordonanța de Urgență din Guvern care introduce măsuri de amnistie fiscală pentru anul 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial. Printre prevederile principale se numără ștergerea a 25% din datoriile persoanelor fizice mai mari de 5.000 de lei, împreună cu eliminarea accesoriilor aferente, precum dobânzi și penalități, cu condiția ca datoria restantă să fie achitată integral până la data de 25 noiembrie.
De asemenea, și persoanele juridice beneficiază de măsuri similare. Dacă își achită „principalul” datoriei până la aceeași dată, acestea vor fi scutite de plata dobânzilor și penalităților. În plus, pentru contribuabilii care au respectat termenele de plată și nu au acumulat restanțe, se prevede o reducere sub formă de credit fiscal în valoare de 3% din impozitul plătit, aplicabil în anul viitor.
monitorul-oficial-partea-i-nr-905_909eda5849Aceste măsuri vin în contextul unui deficit bugetar semnificativ, care a ajuns la 4% din PIB în primele patru luni ale anului. În prezent, statul are de recuperat arierate în valoare totală de 180 de miliarde de lei, majoritatea datorate de companiile de stat. De asemenea, multe dintre datoriile persoanelor fizice sunt mai vechi de trei ani.
EXCLUSIV Daniel Baciu anunță când primesc românii primele pensii majorate. Data la care poștașii ajung la seniori cu mai mulți bani: „Nicio pensie nu va scădea”
Daniel Baciu, anunț important pentru 5 milioane de pensionari, la România TV. Șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) a dezvăluit când intră banii pe cardurile pensionarilor, după ce le-au fost majorate pensiile. Seniorii au început să primească deja pensiile recalculate. Cei care primesc banii direct pe card se vor bucura de ei de pe 11-12 septembrie.
„Prin noua lege, toate pensiile au trecut prin procesul de recalculare. De săptămâna asta, oamenii au început să primească drepturile bănești după recalculare. Avem aproape 83% din numărul total de pensionari care au creștetri la pensii. Creșterea per total de 26,65%, ca sumă e o creștere medie de 622 de lei. Drepturi bănești pe care le primesc pensionarii în această perioadă, vorbim de aproximativ două săptămâni în care poștașii merg la domiciliile pensionarilor pentru a achita aceste drepturi de pensie. Pe 11 sau 12 se vor achita pensiie care au card bancar”, a declarat Daniel Baciu, președintele CNPP, pentru România TV.
Șeful Casei Naționale de Pensii a dezvăluit că cei care se bucură de cele mai mari majorări sunt românii care au îndeplinit stagii de cotizare de peste 25 de ani. Acesta a dezvăluit cum vor arăta noile taloane de pensii.
„Dacă vorbim de 83% din numărul de pensionari care beneficiază de creșteri, creșterile sunt de la 1% până la 100%. Avem dublare a pensiilor după recalculare. Au câștogat foarte mult pensionarii care au muncit stagii de peste 25 de ani. Au primit acele puncte de stabilitate care fac diferența. E un bonus pe care îl acordăm tuturor pensionarilor care au realizat stagii de cotizare mai mari de 25 de ani.
Se vede foarte clar pe orice talon de pensie. Dacă în vechile taloane discutam despre valoare punct pensie și punctaj mediu anual, acum disutăm de numărul total de puncte și VPR care începând cu data de 1 ianuarie are 81 de lei. Acestea sunt valorile cu care vom lucra de acum înainte, inddicatori prevăzuți în Legea nr. 360/2023”, a mai explicat Daniel Baciu.
Reprezentantul CNPP dă asigurări că niciun pensionar nu va primi mai puțini bani, dacă pe decizia de recalculare au primit o pensie mai mică față de ce aveau până acum.
„Este prevăzut în lege, am trimis chiar și o scrisoare către pensionari, scrisoare semnată de ministră și de mine. Am spus foarte clar că nicio pensie nu va scădea, chiar dacă din calcul iese o pensie mai mică. Oamenii rămân cu aceleași beneficii pe care le-au câștigat în momentul în care au ieșit la pensie. Vorbim de punctele de contributivitate realizate de pe ultima decizie la care adăugăm punctele de stabilitate și înmulțim cu VPR de 81. Asta înseamnă recalcularea începând cu 1 septembrie”, a declarat Daniel Baciu, pentru România TV.
Citește și: Pensii 2024. Daniel Baciu anunţă că începe „mica recalculare” din oficiu. Ce acte se iau în calcul
Baciu a vorbit și despre „mica recalculare”. Pensionarii care se încadrează într-o anumită categorie vor primi o nouă decizie de recalculare.
„Acordul global cred că este cea mai importantă formă de remunerare înainte de 1989 și aici ne așteptăm ca creșterile să fie un pic mai mari. Sporuri cu caracter nepermanent, al 13-lea salariu, ore suplimentare, prime. Sporuri acordate sporadic, nu lună de lună. Aici nu ne așteptăm la creșteri spectaculoase, numai pensionarii care au lucrat în acele sectoare ale economiei care s-au pretat la aceste sporuri.
Suntem pregătiți, o mare parte din pensionari au adeverințele la dosarele de pensie. Le luăm în calcul deja, le-am identificat în baza de date, de la 1 septembrie facem această recalculare, oamenii vor primi o nouă decizie.
Aici vorbim despre un impact mult mai mic, este vorba despre până într-un milion de pensionari care au fost în această situație unde au aceste adverințe cu aceste sporuri nepermanente. Singura specificație e că trebuie să fi dat contribuție la buget. Întărim principiul contributivitate. Dacă s-a datorat CAS, le luăm în calcul de la 1 septembrie”, a mai spus Daniel Baciu.