„Temperaturile scad semnificativ în zilele următoare. Mâine (luni, 17 august n.r.), maximele se vor încadra între 23 și 33 de grade la nivelul întregii țări, cu cele mai ridicate valori în sud-estul țării, iar marți maximele vor fi, în general, între 19 și 29 de grade Celsius. Scăderea temperaturii va continua până joi, în data de 20 august, când vom avea temperaturi maxime cuprinse între 19 și 26 de grade Celsius, ceea ce înseamnă valori sub cele normale pentru această perioadă. La noapte va ploua mai mult în partea de sud-vest a țării, iar luni și marți vor fi ploi efective în toată țara„, a declarat meteorologul de serviciu al ANM, pentru Agerpres.
Potrivit meteorologului, cantitățile de apă vor depăși, local, 20 de litri/mp și, izolat, mai ales la deal și la munte, 40 de litri/mp, fiind, de asemenea, condiții de grindină.
„Cantitățile de apă menționate le așteptăm în aproximativ 48 de ore, dar cele cu caracter torențial pot să fie însă și într-o oră. Va continua să plouă până la mijlocul săptămânii viitoare, iar după aceea ploile se mai restrâng. Deci, vor fi ploi, luni și marți în toată țara, miercuri și joi, îndeosebi în jumătatea de sud-vest a țării, adică în Banat, Crișana, Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Transilvania și după aceea se vor restrânge spre vestul și sud-vestul țării și vor mai slabi și în intensitate. Acest lucru se va întâmpla însă după data de 20 august„, a subliniat meteorologul de serviciu.
Citeşte şi INFORMARE METEOROLOGICĂ: Urmează DOUĂ ZILE cu FURTUNI VIOLENTE şi TEMPERATURI de NOIEMBRIE
În ceea ce privește prognoza pentru București, sursa citată a menționat că va ploua de luni până joi inclusiv, ulterior reducându-se șansele de ploaie, însă vremea se va răci și în Capitală.
„Aerul foarte rece care va ajunge la noi, dar și norii și ploile care vor fi în reprize, vor duce la o scădere de temperatură și la București. Mâine (luni n.r.), vom avea în București 28 — 29 de grade Celsius, iar după aceea valorile maxime vor fi tot în scădere. Marți, o să fie în jur de 26 — 27 de grade Celsius, miercuri în jur la 23 de grade, iar joi temperaturile o să mai crească puțin și abia în a doua jumătate a săptămânii o să ne apropiem de ceea ce ar trebui să avem în mod normal în această perioadă, adică maxime de 32 — 33 de grade Celsius„, a explicat specialistul ANM.
Acesta a adăugat că pe Litoralul Mării Negre, vremea se va menține frumoasă până luni seara, însă ulterior ploile se vor extinde și în aceste zone.
„Luni spre marți, dar și marți și miercuri, o să fie temporar reprize de ploaie, iar după data de 20 august vor scădea și aici șansele de ploaie. Acest lucru nu înseamnă că nu va mai ploua deloc, ci că devin tot mai dese momentele cu soare și ploile tot mai rare, dar vremea frumoasă ar putea să fie din nou la sfârșitul săptămânii, pentru că temperaturile scad și pe Litoral. Mâine (luni n.r), vor fi 29 de grade Celsius pe Litoral, marți nu vor depăși 26 de grade, iar miercuri și joi vor fi chiar sub 26 de grade Celsius. Abia în weekend o să revină la valori de 26-27 de grade și o să fie ceva mai bine„, a menționat meteorologul de serviciu de la Administrația Națională de Meteorologie.
În opinia acestuia, nu există semnale ca până pe data de 25 august să se mai înregistreze caniculă la nivelul întregii țări, însă nu sunt excluse astfel de episoade chiar pentru luna septembrie, ținând cont de climatologia României.
„Nu avem semnale ca, până pe data de 25 august, să mai fie caniculă, de exemplu, dar rămâne de văzut pentru că, uneori și în luna septembrie, dacă ne referim la climatologia României, poate să fie caniculă. Deocamdată, nu avem niciun semnal pentru luna septembrie ca să detaliem acest lucru. După cum spuneam pentru săptămâna care urmează nu mai este vorba de caniculă nicăieri, niciunde, dimpotrivă vorbim de vreme răcoroasă”, a arătat specialistul ANM.
Administrația Națională de Meteorologie a emis, duminică, o avertizare de vreme rea, valabilă în toată țara, în intervalul 16 august, ora 23,00 — 18 august, ora 23,00.
Potrivit meteorologilor, în intervalul menționat, instabilitatea atmosferică se va accentua treptat în toată țara. Vor fi averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului ce vor avea și aspect de vijelie, în noaptea de duminică spre luni, 16/17 august, în Banat și Oltenia, apoi și în celelalte regiuni.
Ploile vor avea și caracter torențial, iar în 24 de ore se vor cumula cantități de apă ce vor depăși local 20 de litri/mp și pe arii restrânse, îndeosebi în zonele de deal și de munte, 35 — 40 de litri /mp. De asemenea, vor fi și căderi de grindină.
În Dobrogea, manifestări ale instabilității atmosferice își vor face apariția din noaptea de luni spre marți (17/18 august.