Guvernul a aprobat, miercuri, instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, prin care se suplimentează cu aproximativ 28 milioane lei suma alocată pentru plata în anul 2022 a ajutorului de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură.
Prin suplimentarea bugetului destinat acestei măsuri de sprijin este acoperit integral necesarul de finanţare pentru trimestrul I al anului 2022, rezultat din centralizarea sumelor aferente cantităţilor de motorină determinate cu acciză redusă, precizează Executivul.
COD FISCAL 2022. Modificări importante pentru banii românilor, proiectul a fost modificat de Guvern DOCUMENT
Astfel, actul normativ adoptat astăzi completează suma alocată pentru plată în anul 2022, aceasta crescând de la 309 milioane lei, la 337 milioane lei, cu scopul de a asigura diferenţa necesară finanţării integrale a solicitărilor fermierilor primite prin intermediul APIA.
Guvernul a adoptat un act normativ pentru ajustarea preţurilor în privinţa proiectelor de infrastructură realizate pe fonduri europene
Guvernul a adoptat în şedinţa de miercuri un act normativ pentru ajustarea preţurilor în privinţa proiectelor de infrastructură realizate pe fonduri europene, a anunţat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş. Decizia Executivului vizează 7.000 de şantiere, cu o valoare a contractelor de finanţare de peste 13 miliarde de euro.
“Au fost aprobate modificarea unui număr de şase acte normative care privesc fondurile europene, dintre care două sunt de maximă importanţă pentru proiectele de infrastructură. Primul proiect de act normativ are în vedere ajustarea de preţ pentru ceea ce înseamnă proiectele de infrastructură pe componenta de transport apă, apă uzată şi partea de deşeuri. Aşadar, noul mecanism, cu un impact financiar estimat de 1,5 miliarde euro asupra absorbţiei de fonduri europene, vizează un număr de peste 7.000 de proiecte, respectiv 7.000 de şantiere în derulare, cu o valoare a contractelor de finanţare de peste 13 miliarde de euro”, a declarat Marcel Boloş, la finalul şedinţei de Guvern.
El a dat şi câteva exemple de creşteri de preţuri. “La combustibil, de la 636 de euro în 2021, acum, pentru ceea ce înseamnă derularea şantierelor, avem 1214 euro pe tonă. La gazele naturale, tot pentru proiectele noastre de infrastructură de transport finanţate din fonduri europene, creşterea de preţ este de la 14,7 euro pe megawatt oră la 79 de euro pe megawatt oră, adică creşteri de 535% la partea de gaze naturale. Un alt exemplu relevant pentru creşterea de preţuri este componenta de energie electrică, de la 54,7 euro pe megawatt oră la 368,1 euro megawatt oră, deci o creştere de peste 670% creşterea preţului la utilităţi”, a precizat Marcel Boloş. El a menţionat că aceste ajustări de preţ vor determina creşteri la situaţiile de lucrări depuse spre decontare cuprinse între 40 şi 50 la sută.