„O varintă este să mergem cu creşterea cu rata inflaţiei pentru toate salariile bugetare. O altă variantă este să mergem cu o creştere mai mare pentru o anumită câtegorii de bugetari şi fără creştere pentru alte categorii de bugetari. O altă variantă este să mergem cu o creştere mai mare pentru bugetari până la un anumit salariu şi nicio creştere pentru bugetarii care au peste un anumit salariu. Altă variantă este să încercăm aplicarea unui procent din schema legii salarizării unitare”, a declarat, la România TV, Liviu Voinea.
Veştile bune îi vizează în special pe cei din Sănătate şi Educaţie.
„Grila este favorabilă pentru toţi cei din Sănătate, altfel este favorabil şi pentru învăţământul preuniversitar. În interiorul grilei de salarizare este posibilă creşterea poate chiar mai mult pentru Sănătate faţă de altele”, a mai spus ministrul delegat pentru Buget.
Nemulţumiţi de salarii, profesorii vin cu exemple care arată că sunt plătiţi foarte prost.
„După 33 de ani de profesorat, cu gradul 1 şi doctorat, salariul meu este 1.990 lei. Acum 33 de ani era 1.770 de lei”, a spus Florina Rogalski, profesoară de limba română.
Soluţia oferită de ministru pentru această situaţie este bugetarea pe baza criteriilor de performanţă.
„Vrem să avem o bugetare pe bază de performanţă. Eu, Minister de Finanţe, mă angajez să cresc finanţarea pentru Educaţei cu condiţia ca o serie de indicatori să fie atinşi”, a mai spus Voinea.
Pentru pensionari, anul 2014 va aduce o indexare a pensiilor cu rata inflaţie care va fi ca şi anul acesta de 4%.