Majorarea salariilor în an electoral este un obiectiv al sindicatelor, care profită de interesul politicienilor pentru a converti voturile în lefuzri mai mari pentru bugetari. Personalul cu statut special din domeniul ordinii și siguranței publice că ar putea beneficia de o majorarea salariilor şi de 70% din solda/salariul de funcție pentru orele suplimentare prestate, în cazul în care compensarea prin timp liber nu este posibilă în termen de 60 de zile după efectuarea acestora. OUG nr. 115/2023 aduce prevederi speciale pentru compensarea muncii suplimentare efectuate de personalul cu statut special în domeniul ordinii și siguranței publice.
Puncte cheie din proiectul de ordin:
Majorarea salariilor trebuie să se încadreze în limite bugetare
Plata majorării salariale trebuie să se încadreze în limita de 3% din suma soldelor/salariilor de funcție, gradelor profesionale, gradelor și salariilor de comandă.
Rolul conducătorilor de unități: Conducătorii/șefii unităților analizează și stabilesc măsuri privind munca suplimentară prestată în vederea încadrării în limita de 3%.
Statutul actual al prevederilor
Proiectul de ordin este încă în dezbatere la Ministerul Afacerilor Interne (MAI).
Prevederile NU sunt încă în vigoare și trebuie să fie publicate în Monitorul Oficial pentru a produce efecte la nivel național.
Conform OUG-ului, creșterile salariale sunt în medie de 26,8%, creșteri care se vor adăuga la salariul de bază, în anul 2024.
Totodată am corectat o serie de inechități pentru funcțiile de conducere, director financiar-contabil, director de îngrijiri, asistent șef de unitate, asistent șef stație de ambulanță, asistent șef secție etc.
Pentru tot personalul din Asistență Socială creșterile vor fi de 20%.
Ne-am respectat astfel angajamentul făcut față de membrii noștri de sindicat care au semnat pentru deschiderea Conflictului colectiv de muncă, pentru o creștere salarială de 20 de procente.
Știm că există încă frustrări în cele două sisteme și le înțelegem, dar în această etapă a trebuit să acceptăm un compromis. Dacă am putea să oferim 2.5 miliarde RON lunar, am face-o, dar guvernul ne-a dat doar 2.5 miliarde până la finalul anului. I-am împărțit cum am considerat mai bine, fără să avem pretenția că este perfect, dar sindicatul sunteți voi, membri noștri, iar fiecare are responsabilitatea să ne tragă la răspundere și să se implice activ.
Creșterea salariilor din martie 2024. Majorări salariale semnificative pentru angajații din sectorul public
Și pentru o corectă comunicare, trebuie să apreciem deschiderea pentru dialog și efortul Primului-ministru Marcel Ciolacu care și-a asumat emiterea acestei Ordonanțe pentru a răsplăti eforturile personalului din SĂNĂTATE și Asistență Socială.
Vom reveni cu calcule pentru fiecare categorie de salariați.
Salariul minim brut pe economie va crește de la 3.300 de lei la 3.700 de lei, începând cu 1 iulie 2024. Anunțul a fost făcut de premierul Marcel Ciolacu după ședinţa de Guvern pentru adoptarea bugetului pentru anul viitor. „Am lăsat la final salariul minim pe 2024, care va crește cu siguranță. Propunerea noastră este de 3.700 lei de la 1 iulie, ca să asigurăm cele șase luni de predictibilitate mediului de afaceri. Până atunci, păstrăm facilitatea de 200 lei scutiți de taxe din salariu minim brut”.
”Propunerile pe care noi le-am făcut în acord patronatele, atât Consiliul Național IMM-urilor, cât și CONCORD, a fost ca această creștere a salariului minim pe economie să fie făcută în două etape 3.500 lei de la 01/07/2024 și 3.700 lei de la 01/01/2025, sindicatele au venit cu o propunere de creștere de 3.800 lei de la 01/07/2024 iar Guvernul a venit cu o propunere de 3.700 lei, deci de la 3.300 lei la 3.700 lei de la 01/07/2024”, a declarat Florin Jianu, președintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România.