Şcolile de meserii oferă cazare în internate moderne și o trei mese pe zi, în încercarea de a atrage elevi.
Pe lângă bursa pe care o primesc copiii pe parcursul celor 3 ani de studiu, autorităţile şi firmele implicate în proiect se asigura că atelierele de practică sunt performante.
„Este o meserie căutată şi la mine în Maramureş nu prea mai sunt şcoli de acest fel. Este foarte bine că avem internatul asigurat şi firma ne plăteşte chiria”, explică Dorin Popa, elev la o şcoală de meserii.
Veşti bune pentru elevii de liceu! Se dau bani mai mulţi, au anunţat acum
Toţi elevii primesc burse până în 500 de lei, dintre care 300 vin de la firmele partenere.
„Când mă duc acasă şi am bilete, le duc la decontat, mi se decontează integral pentru că am peste 100 de kilometri. Bursa, 200 de lei de la stat şi 200 de lei de la firmă, abonamentul RAT plătim jumătate, cazarea este gratuită fiindcă plăteşte firma totul”, spune şi Alin Mațincu, elev:
Elevii sunt cazaţi acum la căminele altor licee din oraş. Dar în curând vor avea un internat al lor. Primăria, în parteneriat cu mai multe firme, vrea să ridice unul cu 300 de locuri. Investiţia va depăşi 21 de milioane de lei.
„Patru copii în fiecare cameră, un cămin ultramodern, cu sala de luat mese, cu sala de studiu, cu spălătorii, absolut tot ce este nevoie într-un cămin”, a declarat Daniela Croitoru directorul Şcolii Profesionale Germane Kronstadt, Braşov.
Ministerul Educaţiei a aprobat, pentru acest an şcolar, 52.000 de locuri pentru învăţământul profesional, inclusiv dual, însă un sfert au rămas neocupate.