Vești bune pentru elevii nevoiași! După două săptămâni de întârzieri, elevii nevoiași vor intra în sfârșit în posesia celor 500 de lei, bani pe care statul îi acordă pentru a-și achiziționa rechizite și îmbrăcăminte.
Citește și Voucher în valoare de 250 de lei pentru elevii români în 2024. Bonusurile vor fi introduse succesiv
“Tichetele educaționale, în valoare de 500 de lei, acordate elevilor care provin din familii cu situație financiară precară, au început să fie alimentate cu bani“, a declarat Ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu.
Ministrul a subliniat că la nivel naţional sunt 485 de mii de astfel de tichete validate.
Din acest an, beneficiarii vor primi carduri noi, indiferent dacă au mai avut în trecut tichete educaționale, și vor fi valabile pentru următorii 5 ani. Cei 500 de lei vor fi livrați într-o singură tranșă.
Conform prevederilor Ordonanței de urgență, în anul școlar 2023-2024, pentru tichetele sociale pe suport electronic sunt eligibili:
a) preșcolarii înscriși în învățământul de stat, care îndeplinesc cumulativ, următoarele criterii:
b) elevii din învățământul de stat primar și gimnazial, înscriși la cursuri de zi și care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 1.500 lei.
Lista destinatarilor finali se actualizează, în cursul anului școlar în care se acordă sprijinul, ori de câte ori situația o impune, potrivit Edupedu.
Sorin Decă, secretarul general adjunct din Ministerul Educației, a venit cu mai multe precizări privind tichetele educaționale, după ce pe grupurile de părinți au circulat mai multe teorii.
„Cu siguranță, săptămâna viitoare, cel puțin o mare parte dintre tichetele educaționale se va încărca”, a spus Sorin Decă.
Potrivit precizărilor sale, au fost întreprinse demersurile necesare pentru ”a ne asigura că sunt validați toți cei care la prima interogare a bazelor de date au apărut nevalidați la evidența populației.
Avem situații în care sunt doi frați într-o familie, în aceeași clasă, unul a fost validat, unul nu sau doi gemeni. Evident că nu ai cum să justifici așa ceva”, a explicat responsabilul ministerial.
”Încărcarea cardurilor se face doar după confirmarea primirii de către beneficiarul final, adică după ce părintele semnează de primire pentru cardul respectiv, care variază foarte mult între județe.
Încărcarea se va face la un anumit interval de timp, cel mai probabil săptămânal și se face pe măsură ce sunt recepționate cardurile, în conformitate cu prevederile ordinului comun.
Altfel, ar însemna ca în ultima zi a anului școlar, conform Ordonanței, cât este valabil programul pe anul școlar 2023 – 2024, abia atunci să le încărcăm, ceea ce e exclus”, a precizat Sorin Decă pentru edupedu.ro.