Suntem în permanentă căutare a modului prin care să ne menținem silueta, dar tentațiile culinare sunt la tot pasul. Dulciurile sunt adorate de toată lumea, de la cei mici până la cei mari. Totuși, lumea se ferește de ele tocmai pentru că îngrașă. Iată că medicul Mihaela Bilic are o soluție. Există o metodă prin care te poți bucura de desertul tău favorit, fără să îți faci griji că se va vedea pe cântar. În primul rând, dacă îți este poftă de ceva dulce, cel mai bine ar fi să nu fie pe stomacul gol. Există un motiv pentru care desertul se servește la sfârșitul mesei, după celelalte feluri de mâncare. Consumate astfel, dulciurile îngrașă mai puțin decât o gustare de sine stătătoare.
„Poftă de ceva dulce? De preferat să nu fie pe burta goală! Desertul mâncat la sfârșitul mesei, după alte feluri de mâncare, îngrașă mai puțin decât dacă e consumat ca o gustare de sine stătătoare.
Când e vorba de făinoase și dulciuri nu doar numărul de calorii contează, ci și viteza cu care glucoza/ carbohidrații trec în sânge. Este așa numitul indice glicemic, care măsoară creșterea glicemie în sînge după o masă cu glucide. Și cu cât creșterea este mai mare și mai bruscă, cu atât produsul respectiv îngrașă mai tare.
Zahărul dintr-un desert, de exemplu, se absoarbe mai rapid și mai mult dacă stomacul este gol. Când prăjitura este mâncată la sfârșitul mesei, zahărul se amestecă cu restul alimentelor și viteza cu care trece în sînge este mai mică. Nu este recomandat să consumăm dulciuri înafara meselor, sub formă de gustare, tocmai pentru că produc o descărcare bruscă de insulină, hormonul care transformă rapid caloriile din zahăr în grăsime de rezervă.
Și mai e un aspect negativ de care trebuie să ținem cont: creșterea bruscă de glicemie este urmată de o scădere la fel de bruscă a nivelului glucozei în sânge (hipoglicemie), care este percepută ca senzație de foame. Nu-i așa că după un dulce aveți poftă de ceva sărat? Asta este explicația- dulciurile mâncate pe burta goală îngrașă mai tare”, a transmis Mihaela Bilic, pe rețelele de socializare.
Înghețata este cel mai dietetic desert
„Dacă-ţi place îngheţata, află că acest desert delicios şi cremos este făcut din lapte şi zahăr. Dintre toate dulciurile – torturi, prăjituri, biscuiţi, napolitane – , îngheţata este alegerea cea mai sănătoasă şi mai dietetică. Conţine mult calciu, puţine grăsimi, puţine calorii, iar zaharul din ea se absoarbe lent. Consistenţa ei moale şi cremoasă stimulează o zonă specială din creier responsabilă de starea de bine, de aceea o să fii mai satisfăcut dacă mănânci îngheţată în loc de biscuiţi sau alte dulciuri crocante.
Tot consistenţa cremoasă te îndeamnă să consumi frişcă, smântână, banane, orez cu lapte sau paste cu brâză atunci când vrei ceva bun. Şi mai există un secret, îngheţata este pufoasă şi plină de aer. În procesul de fabricaţie lichidul din care se face îngheţata e aerat, adică injectat cu aer. Tu ai impresia că mănânci mult, când de fapt greutatea e mică şi totul a fost umflat, expandat. Iar aerul are 0 calorii. Îngheţata este un exemplu de aliment cu densitate calorică mică“, susţine nutriţionistul, în cartea „ABC de nutriţie“.
„Secrete de slăbit. Se spune că nu suntem niciodată suficient de slabi…sau de bogați. La finanțe nu mă pricep, însă am câteva recomandări pentru un slăbit eficient:
Atenție la cantitatea de carbohidrați din farfurie! Porția corectă de făinoase trebuie să fie cat palma, adică 1 felie de pâine sau 2-3 linguri de orez, paste, mămăligă, cartofi. Asta la fiecare masă, dacă nu aveți probleme cu silueta. Când vreți să slăbiți eliminați făinoasele de la masa de seară, după ora 18 mâncați doar proteine (carne, pește, ouă) și multe legume.
Consistența alimentelor influențează aportul caloric, zahărul se absoarbe mai ușor din lichide. Toate sucurile (fie ele și fresh), smoothie-urile și produsele pasate predispun la îngrășat. Nu mai sunteți bebeluși, mestecați, nu beți cu paiul!
Glucoza se absoarbe mai repede când stomacul este gol, prin urmare evitați consumul de dulciuri sau produse făinoase la începutul mesei. Începeți cu salată sau ciorbă ca aperitiv, iar la felul principal asociați carbohidrații de tip paste, orez sau cartofi cu carne și legume. Cât despre desert, ideal e să-l mâncați la sfârșitul mesei, cantitatea de zahăr absorbită va fi mai mică
Temperatura la care este consumat un anumit preparat are impact asupra aportului de calorii. O parte din amidonul prezent în orez, paste sau cartofi se recristalizează prin răcire și nu mai poate fi absorbit din intestin. Salata orientală, orezul de la Sushi și pastele reci îngrașă mai puțin.
Alegeți varianta integrală la cereale și produse făinoase, prezența fibrelor scade viteza de absorție a glucozei. Pastele din grâu dur au indice glicemic mic, în schimb orezul are indice glicemic mare. Pâinea integrală are indice glicemic 65, în timp ce pâinea albă și chiflele sar de 100.
Concluzia? Nu trebuie să eliminăm pâinea și făinoasele din viața noastră, ci doar să știm când și în ce cantitate să le consumăm!”, a transmis Mihaela Bilic, pe rețelele de socializare.
Citește și: Dieta omului sărac! Mihaela Bilic a dezvăluit secretul prin care slăbim 30 de kg