Se schimbă prevederile legate de pensionarea anticipată. În prezent există pensia anticipată (fără penalizare de cuantum) și pensia anticipată parțială (cu penalizare de cuantum), din 2021 nu va mai fi decât pensia anticipată (cu penalizare de cuantum), scrie bugetul.ro.
Ce înseamnă asta. Că viitoarea pensie anticipată se va putea solicita cu cel mult cinci ani înainte de împlinirea vârstei-standard de pensionare, de persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare (adică vechime legală în muncă de 35 de ani) și de cele care l-au depășit cu până la opt ani.
„Cuantumul pensiei anticipate se stabilește prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă, în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare (…) și cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare (…)”, precizează Legea nr. 127/2019.
Care este procentul de diminuare
– Până la un an 0,50%
– Între unu și doi ani 0,45%
– Între doi și trei ani 0,40%
– Între trei și patru ani 0,35%
– Între patru și cinci ani 0,30%
– Între cinci și șase ani 0,25%
– Între șase și șapte ani 0,20%
– Între șapte și opt ani 0,15%
La fel ca acum, atunci când se vor îndeplini condițiile pentru pensionarea de limită de vârstă, pensia anticipată va fi transformată automat în pensie pentru limită de vârstă. Totodată, se va recalcula pensia – adică se va scoate diminuarea de cuantum și se vor aduna eventualele perioade de stagiu de cotizare realizate în perioada de pensionare anticipată.
În prezent, pensia anticipată poate fi obținută cu maximum cinci ani înaintea împlinirii vârstei-standard de pensionare, dar numai dacă a fost realizat un stagiu de cotizare cu minimum opt ani mai mare decât stagiul complet de cotizare.
Pensia anticipată parțială (adică viitoarea pensie anticipată) se poate obține tot cu maximum cinci ani înaintea împlinirii vârstei-standard de pensionare, însă este necesară doar realizarea stagiului complet de cotizare (se încadrează și cei care depășesc stagiul complet cu până la opt ani).
Așadar, care este diferența între pensia anticipată și cea anticipată parțială? La pensia anticipată este nevoie de o vechime în muncă mai mare decât pentru pensia anticipată parțială. Totuși, cuantumul pensiei anticipate parțiale este mai mic, pentru că se aplică anumite penalizări.
Pentru bărbați, vârsta obișnuită de pensionare este de 65 de ani, iar pentru femei – de 63 de ani (însă, mai nou, femeile pot opta să lucreze până la 65 de ani).