Salariul minim pe economie se mărește încând cu 1 ianuarie 2025, potrivit unui proiect legislativ anunțat recent de Guvern. Vizați de această majorare sunt aproximativ două milioane de angajați din România.
Potrivit proiectului, care a trecut deja de Senat, salariul minim brut va fi începând cu 1 ianuarie 4,100 de lei. Acest lucru înseamnă că oamenii vor lua în mână aproximativ 2,450 de lei. Creșterea este una semnificativă, ținând cont că în prezent salariul minim net este de 2,363 lei.
Atenție, angajatorii care nu se supun noilor prevederi riscă amenzi cuprinse între 3.000 și 5.000 de lei.
Citește și Ce salariu are un muncitor la firmele lui Umbrărescu. Se fac angajări pe bandă rulantă
Și alocațiile copiilor se măresc încând cu data de 1 ianuarie 2025. Copiii cu vârsta de peste 2 ani vor beneficia de o alocație de 323 de lei lunar, în timp ce pentru copiii cu vârsta sub 2 ani și cei cu dizabilități, alocația va depăși 700 de lei.
”Și alocațiile vor crește din 2025 cu 10,4%, cu inflația. Asta înseamnă că după estimările colegilor noștri, pentru alocațiile copiilor care sunt peste 2 ani vom avea o creștere la 323 lei, dar și a celor care sunt sub 2 ani, de asemenea, vom avea o creștere de 10,4%, vom ajunge la 700 și ceva de lei”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii.
Majorările vin în urma unei serii de creșteri anuale determinate de inflație. Creșterea din ianuarie 2023 a dus la următoarele valori: de la 256 de lei la 292 de lei pentru copiii cu vârsta de peste 2 ani și pentru tinerii care urmează cursuri liceale sau profesionale; de la 631 de lei la 719 lei pentru copiii cu handicap de până la 18 ani, potrivit realitatea.net.
Atât creșterea salariului minim pe economie, cât și majorarea alocațiilor sunt parte dintr-un efort mai amplu de a armoniza condițiile economice din România cu cele din restul Uniunii Europene, asigurând o viață mai bună pentru toți cetățenii.
Citește și Ce salariu are un senator acum, în 2024. Indemnizația lunară a aleşilor din România