Salariul minim european devine realitate. Aprobarea lui aduce venituri mai mari pentru peste 1,5 milioane de angajaţi din România. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat că miniştrii Muncii din Uniunea Europeană s-au pus de acord, în cadrul lucrărilor Consiliului EPSCO, asupra salariului minim european.
„Săptămâna trecută a avut loc Consiliul ministrilor Muncii din Uniunea Europeană şi au fost câteva decizii extrem de importante. Una dintre ele este aceasta directivă care prevede instituirea unui salariul minim european.
Eu sunt adeptul că una dintre principalele preocupări este de a lupta împotriva sărăciei şi de a lupta împotriva sărăciei în muncă. Şi dacă tot vrem să vorbim despre o dezvoltare la nivelul UE, din punctul meu de vedere este extrem de clar că avem nevoie de un asemenea instrument. Asta înseamnă că pe viitor fiecare ţară a Uniunii Europene va trebui să şi transpună această directivă în legislaţia proprie.
Bineînţeles că există, aşa cum este şi normal, independenţa pe undeva a fiecarui stat membru de a stabilii în jurul acestei directive şi anumite elemente care să facă parte din această metodă de a stabili un salariu minim, printre cele mai importante fiind raportarea la salariul mediu”, a explicat ministrul Muncii, Marius Budăi la România TV.
Ministrul Muncii a explicată că adoptarea unui salariu minim european „înseamnă că vom avea atât cei din mediul privat, cât şi salariaţii direct, un instrument extrem de clar la dispoziţie astfel încât stabilirea salariului minim pe ţară să fie predictibil pentru ambele parţi, să ştie fiecare la ce să se aştepte pe viitor”.
Citeşte şi: Consens în coaliţie asupra reformei fiscale. Cum se va ajunge la impozit de 0% pentru salariul minim
„Sunt beneficii pentru salariaţii din mediul privat românesc. Este o măsură, un instrument care din pucntul meu de vedere este extrem de necesar pentru că avem nevoie să luptăm împotriva sărăciei”, a mai spus Marius Budăi.
De la 1 ianuarie 2022, salariul minim brut în România a fost majorat 2550 de lei. Angajatul primește în mână un salariu net de 1524 de lei (aproape 308 euro), iar firma plătește un cost total salarial de 2607 lei.
Prin comparaţie, Germania a aprobat la începutul lunii iunie creşterea salariului brut la 2.112 euro.