Marcel Ciolacu a făcut anunțul mult așteptat de milioane de bătrâni. Șeful Guvernului a subliniat că noua Lege a Pensiilor este gata și va reduce inechitățile din sistem.
Citește și Pensii 2024. Al 13-lea salariu, premiile şi sporurile influenţează majorările de anul viitor
Pensii egale pentru muncă și contribuții egale este principiul pe care se bazează noua Lege a Pensiilor, potrivit afirmațiilor premierului.
”Noua lege a pensiilor este o lege care va face dreptate milioanelor de pensionari care așteaptă de ani de zile acest lucru. Este o lege care aduce echitate în sistem. Pensii egale pentru muncă și contribuții egale.
Astfel, pensiile vor crește anul viitor de două ori. Prima dată la 1 ianuarie, prin indexare cu 13,8%, și a doua oară la 1 septembrie, în urma finalizării procesului de recalculare conform noii Legi.
Suntem primul guvern care face și indexare și recalculare în același an. Avem însă o condiție de îndeplinit: să reușim să adoptăm această lege în Parlament până pe 20 noiembrie.
De aceea, fac apel către toți miniștrii implicați în procesul de avizare să trateze cu prioritate această lege, pentru a o putea trece prin Guvern în cel mai scurt timp.
Știți foarte bine că renegocierea PNRR în privința eliminării pragului de 9.4% din PIB pentru pensii depinde de adoptarea acestei legi până pe 20 noiembrie. Și nu aș vrea ca, din cauza unor blocaje prin Guvernul României, pensionarilor să nu li se facă dreptate sau, și mai grav, pensionarii români să aibă pensiile înghețate până în 2070!”, a anunțat Marcel Ciolacu la începutul ședinței de Guvern.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că doreşte o digitalizare accelerată a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, la fel ca în cazul ANAF, precizând că a purtat marţi o serie de discuţii pe acest subiect cu reprezentanţii mai multor instituţii ale statului.
„Am avut azi cu mai multe instituţii ale statului discuţii în ceea ce priveşte digitalizarea Casei de Sănătate într-un mod accelerat, la fel ca şi ANAF-ul, pentru a avea toate informaţiile. Am nevoie şi de instrumente, am nevoie de statul român să se implice şi să ordoneze anumite lucruri, după 32 de ani. Cum adică, copilul când se naşte n-are card de sănătate? De la o zi la 18 ani, fără card de sănătate. Unde se mai întâmplă acest lucru în lume? Oricine poate deconta reţete şi orice fel de servicii fără să fie digitalizat şi fără să ai o fişă foarte clară. Unde se întâmplă aşa ceva? Aceste lucruri trebuie să înceteze”, a declarat Marcel Ciolacu, marţi seară, la România TV.