Veşti bune pentru angajaţii CFR. Ceferiştii vor primi concedii mai lungi, vacanţe decontate şi se vor putea pensiona mai repede

Personalul feroviar devine categorie specială de bugetari. Aceştia vor beneficia de concediu de odihnă mai lung, li se decontează vacanţele şi pot ieşi la pensie mai repede.
Romania TV
08 mai 2019, 09:01
Veşti bune pentru angajaţii CFR. Ceferiştii vor primi concedii mai lungi, vacanţe decontate şi se vor putea pensiona mai repede

Plenul Camerei Deputaților a adoptat marţi, 7 mai, proiectul de lege privind statutul personalului feroviar, a anunţat ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc. Printre prevederi se numără reducerea cu cinci ani a vârstei standard de pensionare, măsură care ar urma să se aplice din 2021, potrivit  Feredaţiei Mecanicilor de Locomotivă.

„Acest vot este expresia eforturilor tuturor angajaților din calea ferată de la primul angajat până la top managementul companiilor din transportul feroviar. Este rezultatul dialogului permanent pe care l-am promovat cu liderii sindicali, patronate și administrație”, a adăugat ministrul Transporturilor.

El a menţionat că de astăzi, mai sunt câteva etape și Statutul va fi publicat în Monitorul Oficial.

Plenul Camerei Deputaților a adoptat proiectul de lege privind Statutul Personalului Feroviar (Pl-x 37/2017) cu 203 voturi pentru, 2 voturi împotrivă și 86 de abțineri. Documentul urmează să fie înaintat președintelui României pentru promulgare.

În urma dezbaterilor anterioare din Comisia de de Muncă și Protecție Socială a Camerei Deputaților, articolul care reglementează reducerea cu 5 ani a vârstei standard de pensionare pentru personalul feroviar a trecut, urmând să se aplice din anul 2021. La acest articol, stagiul obligatoriu de cotizare a fost stabilit la 30 de ani, potrivit Feredaţiei Mecanicilor de Locomotivă.

De asemenea, articolul care stabilește coeficienții de ierarhizare în funcție de nivelul de studii a trecut într-o formă similară cu cel propus de sindicalişti și preluat din Contractul Colectiv de Muncă Unic la nivelul Ramurii Transporturi 2008-2010 (art.41).

Articolul care prevedea reducerea cu 10 ani a vârstei de pensionare pentru funcțiile cu responsabilități în siguranța circulației a fost înlocuit cu un articol care dă posibilitate Guvernului să încadreze, prin hotărâre, noi funcții din calea ferată în grupe de muncă (specială și deosebită), în urma unor determinări.

BENEFICIILE PERSONALULUI FEROVIAR
– scade vârsta de pensionare
*concediu de odihnă de minimum 24 de zile pe an
* salariu compensatoriu în cuantum de minimum 5 salarii medii
* primesc locuinţă de serviciu, protocol
* li se decontează 50% din cheltuielile de concediu dar nu mai mult de 3 salarii minime pe ţară (asta înseamnă aproximativ 6.000 de lei în condiţiile în care bugetarii au 1450 lei voucher)
*să beneficieze de voucher de vacanţă, tichete de masă,
* ajutoare materiale de paşte, crăciun sau Ziua feroviarului

SURSA: statutul personalului feroviar

CFR Călători merge în pierdere

CFR Călători estimează pierderi de peste 430 de milioane de lei anul acesta. În proiectul privind bugetul de venituri și cheltuieli al companiei sunt prevăzute și fonduri consistente, însă nu pentru investiții, ci pentru… reparații: peste 800 de milioane de lei.

Anul acesta, compania de stat CFR Călători mizează pe venituri totale de 2,1 miliarde de lei: „Față de realizările anului 2018, veniturile totale programate în anul 2019 sunt reduse cu 1,25%, iar cheltuielile totale sunt majorate cu 13,06% (…)”, arată nota de fundamentare, citată de agențiile de știri.
De remarcat că CFR Călători și-a bugetat cheltuieli totale de 2,5 miliarde lei, așadar peste nivelul veniturilor. Numai salariile cumulează peste 950 de milioane de lei. Reprezentanții companiei explică:

„Cheltuielile de natură salarială au fost majorate ca urmare a: majorării salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată; reîntregirii acestora, pentru întregul an 2019, determinate ca urmare a acordării unor creșteri salariale în anul 2018”. CFR Călători are 13.000 de angajați, iar venitul mediu lunar se situează în jurul pragului de 6 mii de lei.

CFR Călători cheltuiește mai mult decât încasează, plătește aproape un miliard  de lei pe salarii și investește 340 de milioane de lei în 2019. Alte 860 de milioane merg către reparațiile vagoanelor și locomotivelor. CFR Călători estimează totodată pentru sfârșitul anului plăți restante de 104 milioane lei și creanțe restante de 150 milioane lei. „Societatea nu a depășit nivelul plăților restante programate penrtu finele anului 2018, iar în 2019 programează reducerea acestora față de nivelul planificat al anului precedent la nivelul indicelui de creștere a câștigului mediu brut pe salariat recalculat.” – se mai arată în proiectul de buget.

Bugetul de venituri și cheltuieli al companiei a fost publicat în dezbatere de Ministerul Transporturilor, acționarul majoritar al societății.

Spynews
Cine este Marina, femeia care a fost găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, în Brăila. Ucisă la doar 41 de ani | FOTO
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
Plată FĂRĂ numerar. Devine obligatoriu în toată România. Guvernul dă ordin
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cine este pe bancnota de 200 de lei. Există un detaliu pe care puțini români l-au observat
Spynews
Tu crezi că poți rezolva măcar 1 din aceste 10 ghicitori grele, fără ajutorul Google?
Evz.ro
Cătălin Bordea a uitat-o pe Livia. Amănunte ascunse despre noua iubită
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Pe ce dată și la ce oră urmează să fie virate alocațiile elevilor în august 2024
Capital.ro
Rusia se RETRAGE. Bucurie de nedescris în Ucraina: Amintiți-vă de această zi
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea este femeia, medic stomatolog, găsită fără suflare în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Diferențele de Preț la Apa Plată Între Supermarketuri și Litoralul Românesc, Criticată de Directorul ANPC
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'