Categoria de persoane care vor primi salarii mai mari cu 50%. Autoritățile încearcă prin intermediul acestei modificări să acopere deficitul medicilor de familie din țara noastră.
În prezent, sistemul medical din România are nevoie de aproximativ 2.000 de medici de familie. Aceștia au un rol esențial în depistarea precoce a bolilor cu impact major asupra stării de sănătate a populației, prin acordarea de consultaţii preventive tuturor persoanelor înscrise pe lista lor.
Noile modificări propuse în Contractul-cadru al CNAS ar trebui să intre în vigoare de la 1 iulie 2023. Acest document prevede printre altele schimbări precum extinderea accesului la servicii medicale oferite în sistem ambulatoriu şi de spitalizare de zi pentru a elibera camerele de gardă ale spitalelor.
Mai mult, noul documentul prevede și acordarea unor consultații la distanţă, pentru monitorizarea bolilor cronice și introducerea dispozitivelor compresive în lista celor decontate din bugetul CNAS.
În prezent, toate modificările noului Contract-cadru se află deocamdată în dezbatere publică.
Pacienții care suferă de boli rare, cancer și diabet zaharat vor beneficia de noi medicamente compensate și gratuite. Opt medicamente vor fi introduse pe lista compensatelor și gratuitelor.
Ministerul Sănătății a publicat vineri în transparență decizională Proiectul de Hotărâre de Guvern care autorizează introducerea a noi opt medicamente pe lista compensatelor și gratuitelor. Două dintre aceste medicamente sunt aprobate pentru noi indicații terapeutice.
Aceste medicamente sunt destinate pacienților cu afecțiuni oncologice, diabet zaharat și boli rare.„Pentru toate cele 8 medicamente au fost emise decizii de includere condiționată și încheiate contracte cost-volum”, a transmis Ministerul Sănătății, într-un comunicat de presă.
Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România a emis o decizie de includere necondiționată în lista medicamentelor compensate și gratuite a acestor molecule care au fost trimise comisiilor de specialitate din cadrul Ministerului Sănătății pentru estimarea consumului.
Astfel, în perioada imediat următoare, aceste medicamente vor fi incluse printr-o Hotărâre de Guvern ulterioară, pe lista compensatelor și gratuitelor.
Anul trecut, în România, au fost introduse prin trei Hotărâri de Guvern un număr de 76 de molecule noi, ceea ce a reprezentat o creștere importantă față de anul precedent, când au fost introduse 56 de molecule.