În România, cetățenii au posibilitatea de a solicita împrumuturi bancare în condiții favorabile, având garanția statului. Cu toate acestea, nu oricine este eligibil pentru a aplica pentru aceste credite.
Citește și: Românii rămân cu rate mari la credite. ANPC a pierdut în instanţă şi cu Raiffeisen Bank
Concret vorbind, există două programe destinate persoanelor tinere, inițiate acum câțiva ani. Ceea ce aduce o noutate în anul 2023 este creșterea semnificativă a sumei maxime disponibile, oferind astfel tinerilor oportunitatea de a accesa fonduri mai semnificative.
Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse va iniția programele numite „Student Invest” și „Family Start”. „Student Invest” este destinat tinerilor care sunt înmatriculați la o facultate acreditată, iar limita maximă în cadrul acestui program este de 75.000 de lei (o creștere cu 50% față de anul precedent).
„Family Start” este conceput pentru a sprijini cuplurile tinere și are ca limită maximă a creditului suma de 150.000 de lei. Acești bani pot fi utilizati pentru acoperirea costurilor legate de nunta, acoperirea cheltuielilor medicale asociate nașterii sau pentru nevoile legate de grădiniță și școală pentru copii.
„În primul rând, la programul Student Invest, creditul o sa fie de 75.000 de lei (circa 15.000 de euro – n.r.), in creștere cu 50% față de anul 2022. Dobânda este subvenționată 100%.
Un alt program ce permite tinerilor să obțină credite este Family Start, un program prin care aceștia pot obține credite pentru acoperirea cheltuielilor de nuntă, a celor cu spitalizarea, în cazul nașterilor, sau a celor cu grădinița sau școala copiilor”, a declarat Natalia Intotero, ministrul Familiei.
Ministerul Familiei furnizează sprijin familiilor, inclusiv pentru achiziționarea de autovehicule noi sau uzate. În această situație, cerința este ca venitul net să fie de 6.000 de lei pentru fiecare membru al familiei sau de 7.500 de lei pentru familiile conduse de un singur părinte.
„Aici vorbim despre cei care vor să beneficieze, să se încadreze cu un venit net de 6.000 de lei pe membru de familie si 7.500 de lei pentru familiile monoparentale. De asemenea, creditul este de 150.000 de lei, dublu față de anul 2022″, a mai declarat ministrul Natalia Intotero, potrivit Capital.
Persoanele interesate în obținerea acestor împrumuturi trebuie să se îndrepte către băncile participante în program, până la data limită de 7 noiembrie. Termenul de rambursare pentru suma împrumutată este de cel mult 10 ani.