Potrivit Codului fiscal, anul acesta, primul termen de plată pentru impozitul pe terenuri este 1 aprilie. Cei care plătesc pentru tot anul până la această dată pot beneficia de o reducere.
Modul de calcul al impozitului pe terenuri este stabilit prin raportare la criterii precum categoria de folosinţă și locul unde este situat.
Fiecare persoană care era proprietar pe un teren în România la 31 decembrie 2018 datorează impozitul pentru acesta pentru tot anul 2019, conform Codului fiscal.
Impozitul pe teren este datorat pe întregul an, chiar dacă terenul este înstrăinat între timp, noul proprietar urmând să plătească impozitul abia de anul viitor. Suma se plăteşte în contul bugetului local al comunei, oraşului, municipiului sau sectorului (pentru Bucureşti) în care este amplasat respectivul teren.
Chiar dacă, în calitate de proaspăt proprietar, cumpărătorul nu va avea de plătit ceva Fiscului pentru 2018, el trebuie să depună o declaraţie de impunere, alături de documentele justificative, la direcţiile de taxe şi impozite locale, în termen de 30 de zile de la achiziţie, porivit avocatnet.ro.
Impozitul pe teren se plăteşte anual, în două rate egale, până la datele de 31 martie şi 30 septembrie inclusiv, potrivit Codului muncii.
La primul termen avem o mică prelungire anul acesta, pentru că 31 martie este zi nelucrătoare, aşadar noul termen este 1 aprilie.
În Codul fiscal există o listă de terenuri pentru care există scutire de plată, consiliile locale putând oferi chiar ele scutiri sau reduceri în unele cazuri.