Guvernul decide cum va creste salariul minim. Premierul și miniștrii discută astăzi cu patronatele și sindicatele. Salariul minim ar putea ajunge la 3200 lei brut. Asta în timp ce deputatii au respins varianta Zero taxe pe salariul minim. Măsura ar afecta 1,3 milioane de români.
„Mâine (miercuri – n.r.) vom avea o întâlnire tripartită la Guvern şi vom stabili cu partenerii sociali tot ceea ţine de mărirea salariului minim”, a afirmat Ciucă, la Parlament.
Premierul spune că se ia în calcul și varianta în care în salariul minim de 3.000 de lei, din care 200 de lei să fie scutiţi de impozit.
„În varianta în care ne oprim la 3.000 de lei, cei 200 de lei vor fi incluşi. Probabil va exista varianta ca angajatorul, voluntar, să asigure 200 de lei, peste 3.000 lei”, mai spus Nicolae Ciucă.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că îşi doreşte ca de la 1 ianuarie 2023, să intre în vigoare noua variantă a salariului minim.
Potrivit declarațiilor sale, cel mai probabil va fi pusă în aplicare varianta de 3.000 de lei, din care 200 de lei să fie scutiţi de impozit. Cu toate acestea, soluția finală în ceea ce privește majorarea salariului minim urmează să fie stabilită în cadrul discuţiilor din coaliţia de guvernare.
„Cred foarte mult în dialogul cu partenerii sociali, patronate şi sindicate (…), şi mâine, în Consiliul naţional tripartit, avem ca unic subiect salariul minim brut garantat în plată. Sperăm mâine să avem şi o decizie pentru a putea trece la etapa următoare şi anume testul IMM şi transparenţa decizională. (…) De la jumătatea anului 2022 am pus la dispoziţia mediului de afaceri o sumă de 200 de lei pe care să o poată asigura ca şi salariu angajaţilor săi, o sumă de 200 de lei unde statul nu percepe nicio taxă. Până acum a fost la decizia angajatorului, acum ne dorim să o introducem în cei 3.000 de lei şi să continuăm această practică şi anume să nu-i taxăm”, a declarat Marius Budăi, la Parlament.