Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că este „o mare prioritate” să se găsească o „formulă optimă de a continua sprijinirea populaţiei prin preţuri plafonate la energie şi gaze şi după 1 aprilie” 2025.
Șeful Executivului spune că este „o certitudine” faptul că Guvernul va continua să-i ajute „pe români”, „iar o dovadă în plus este că Romgaz deja face paşii decisivi pentru a demara furnizarea gazelor pentru consumatorii casnici”.
„Sunt sigur că, la fel ca Hidroelectrica în piaţa energiei, Romgaz va veni cu cea mai bună ofertă de preţ la gaze pentru toţi românii”, a mai spus premierul Marcel Ciolacu, la începutul şedinţei de guvern.
Sebastian Burduja a anunţat că românii vor afla până la 1 februarie ce se întâmplă cu tarifele la energie. Ministrul Energiei a anunţat că un scenariu de lucru este păstrarea schemei de compensare-plafonare a preţurilor la energie la acelaşi nivel din prezent pentru încă trei luni sau şase luni.
”A treia prioritate pe anul acesta este modul în care funcţionează piaţa energiei şi, în mod special, schema de compensare-plafonare. Sunt convins că e cel mai important subiect pentru români şi pentru companiile româneşti. Până acum, ministerul Energiei a făcut plăţi de 17 miliarde de lei în cadrul acestei scheme şi, din ceea ce ştim, Ministerul Muncii undeva la 10 miliarde de lei”, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, Sebastian Burduja.
El propune o prelungire a schemei de compensare-plafonare pentru o perioadă de trei sau şase luni.
”Considerăm că avem argumente pentru ca la proiectul de buget să fim cel puţin în situaţia proiectului de buget şi bugetul adoptat pentru anul trecut. Dacă vă amintiţi, Ministerul Energiei a primit un miliard de lei şi Ministerul Muncii cam tot atât, ceea ce ar da un spaţiu de respiro furnizorilor. De ce este important? Pentru că unul dintre scenariile de lucru este păstrarea schemei de compensare-plafonare, aşa cum este astăzi, pentru trei luni, şase luni, având în vedere că situaţia în regiune este complicată, având în vedere creşterile de preţ la gaz mai ales, pe piaţa internaţională, având în vedere că vrem să-i protejăm pe clienţii finali. Deci o perioadă tranzitorie, trei luni, şase luni de zile şi vom decide acest lucru. Scenariul despre care vorbesc este acelaşi, forma în vigoare care este valabilă până la 1 aprilie, deci o continuare pentru un număr de luni”, a mai declarat Sebastian Burduja.