Un anumit tip de ulei devine mai accesibil pentru români, deoarece se ieftinește la raft. După doi ani de creștere constantă, prețul uleiului de măsline premium va scădea la producător cu până la 2 euro pe litru (10 RON). Asta ar trebui să însemne un preț mai mic și în magazinele din România, mai ales că recolta globală este superioară celei de anul trecut ca volum și calitate.
Uleiul de măsline, care este un ingredient de bază al meselor sănătoase, devine mai accesibil. După ce, în ultimii doi ani, a înregistrat o creștere constantă, prețul uleiului de măsline premium va scădea la producător cu până la 2 euro pe litru.
De menționat că producția de ulei de măsline a lumii s-a triplat în ultimii 60 de ani, cel presat la rece a ajungând să coste între 70 și 250 lei sticla de jumătate de litru. Acum, platformele globale, unde se fac tranzacții cu zeci de mii de cisterne, par să transmită vești bune pentru iubitorii uleiului de calitate medie.
„Față de acum trei luni de zile, prețul a scăzut aproape cu 20% la bulk, adică vorbim de angro, de îmbuteliatorii care cumpără de la producător pentru a pune în aceste sticle pe care le găsim mărite. De la undeva de la 8,50 euro/litrul a scăzut undeva aproape de 6,50-6,80 euro/litrul, a spus Georgian Dobrea, importator de măsline și ulei, la TV.
Citește și Dieta cu un shot de ulei de măsline: te scapă de burtică și ține de foame
Așadar, va crește și calitatea uleiului de măsline, comparativ cu anii trecuți, susțin fabricanții brandurilor în ediții limitate.
„În nordul Greciei au început deja extracția uleiului de măsline. De o lună de zile, uleiul are o calitate deosebită. Spania, cel mai important producător, care înregistrează aproape 42% din producția mondială, estimează anul acesta că va depăși volumul de 1.000.000 de tone, ceea ce creează chiar premizele ieftinirii uleiului cu, estimăm noi, până la 2 euro pe litru”, a precizat Cătălin Adam, proprietarul unei plantații de măsline.
Spania, cel mai mare producător de ulei de măsline din lume, va compensa inclusiv pierderea unui procent însemnat din pomi în regiunea Andaluzia. Însă, în această situație, intermediarii care exploatau plantațiile compromise vor fi tentați să încalce legea, ca să își mențină profiturile. Pe scurt, să vândă altceva.
Comisia Europeană a transmis că instituția are toleranță zero față de contrafacerea uleiului de măsline, însă depistarea falsurilor nu este atât de ușoară. Laboratoarele cer între 300 și 1.500 euro pentru testarea unei singure probe, în funcție de câți parametri trebuie analizați, motiv pentru care autoritățile nu sunt dispuse să facă periodic asemenea investiții.
În ceea ce privește măslinele de masă, exportatorii turci se pregătesc să negocieze dur fiecare contract, deoarece în zonele cu plantații întinse a plouat foarte rar, iar multe măsline s-au uscat deja pe crengi.
Vezi și De ce să pui ulei de măsline în cafea. Trucul pe care puțină lume îl știe. Ce efecte benefice are