„Ministrul Bugetului Liviu Voinea a spus că S&P ar putea ridica România la nivelul de „investment grade, în 2014”, scrie Erste Group Research într-o notă publicată vineri. Declaraţia a fost făcută la întoarcerea ministrului dintr-o vizită la Washington, potrivit raportului Erste, care nu citează sursa informaţiei.
Nivelul de rating „investment grade” este cel prin care se recomandă investitorilor asumarea de riscuri în economia sau pe titlurile financiare ale unei ţări. Dimpotrivă, un rating sub „investment grade”, numit cel mai des „junk” (deşeu, gunoi, în jargon), declară ca nerecomandabilă investiţia în economia respectivă.
Analiştii de la BCR, membri ai echipei Erste Group Reserch, se întreabă dacă „este prea puţin” ceea ce ar decide S&P, sau dacă decizia ar veni „prea târziu”, având în vedere că decizia S&P vine la mai mult de doi ani după ce agenţia Fitch a făcut acelaşi lucru. Totodată, Mooddy’s, a treia mare agenţie de rating a lumii, a păstrat rating-ul care recomandă România investitorilor, şi să nu a retrogradat-o la categoria „junk”, în ciuda crizei.
„Decizia S&P vine cu mult în urma îmbunătăţirilor condiţiilor macroeconomice, care au fost deja luate în consideraţie de investitori. Totuşi, evaluările comparate sugerează că România este încă ieftină faţă de alte ţări din aceeaşi categorie”, scriu autorii raportului citat, printre care se numără şi Radu Crăciun, economistul şef al BCR.
Erste anticipează că fluxurile suplimentare de investiţii vor veni din partea fondurilor pentru care ratingul S&P este un criteriu obligatoriu de asumare a expunerii pe România. Principala atracţie ar putea fi titlurile de stat denominate în valută, „care au preţuri decente şi evită riscul valutar” (al deprecierii leului).
Citeşte mai mult pe ECONOMICA.NET