Veşti bune pentru românii care au pensii private. Anunţ oficial despre Pilonul II

Valoarea activelor totale aflate în administrare la nivelul întregului sistem de pensii private a ajuns la 57,43 miliarde de lei (12,13 miliarde de euro) în primul semestru al anului 2019, în creştere cu aproape 26% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când a depăşit 45,6 miliarde lei, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
Filip Stan
07 oct. 2019, 09:06
Veşti bune pentru românii care au pensii private. Anunţ oficial despre Pilonul II

Veşti bune pentru Pilonul II de pensii. Ponderea pensiilor private în Produsul Intern Brut a fost, la sfârşitul lunii iunie 2019, de 5,8% comparativ cu 5,22% în decembrie 2018.

„Activele fondurilor de pensii private au depăşit nivelul de 12 miliarde de euro la finalul semestrului I al anului curent şi au ajuns la o pondere de 5,8% în PIB. Fondurile de pensii private sunt investitori instituţionali importanţi în economie, iar investiţiile realizate prin BVB au contribuit, alături de alţi investitori instituţionali, la promovarea Bursei de la Bucureşti la statutul de piaţă emergentă de către agenţia FTSE Russell”, a declarat vicepreşedintele ASF, Dan Armeanu.

 

Valoarea totală a activelor nete, înregistrată la 30 iunie 2019, de fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II) a fost de 55,14 miliarde de lei (11,64 miliarde de euro), iar ritmul anual de creştere înregistrat a fost de 26,15%.

La 30 iunie 2019 erau înregistraţi, în sistemul pensiilor administrate privat, 7,34 milioane de participanţi, cu aproape 1,26% mai mult faţă de sfârşitul anului 2018.

La nivelul Pilonului II, contribuţia medie a participanţilor, cu contribuţii virate la 30 iunie 2019, a fost de 182,20 lei.

De asemenea, la sfârşitul lunii iunie 2019, valoarea medie a unui cont în sistemul pensiilor administrate privat era de 7.631 lei (1.612 euro), cu 14,39% mai mult faţă de sfârşitul anului 2018.

În primul semestru al anului 2019 au fost efectuate plăţi ale activului personal net către participanţi însumând 33,29 milioane lei pentru 3.522 participanţi şi beneficiari.

În ceea ce priveşte pensiile facultative (Pilonul III), valoarea totală a activelor nete, înregistrată la 30 iunie 2019, a fost de 2,27 miliarde de lei (0,48 miliarde de euro), înregistrând un avans anual de 20,34%, arată datele ASF.

La sfârşitul lunii iunie 2019, erau înregistraţi în sistemul pensiilor facultative 486.310 de participanţi, cu 3% mai mult faţă de sfârşitul anului 2018. La nivelul Pilonului III, contribuţia medie a participanţilor, cu contribuţii virate la 30 iunie 2019, a fost de 138,48 lei.

Potrivit datelor ASF, valoarea medie a unui cont al participanţilor la sistemul pensiilor facultative era, la 30 iunie 2019, de 5.058 lei (1.068 euro), în creştere cu 10,74% comparativ cu decembrie 2018.

În primul semestru al anului 2019 au fost efectuate plăţi ale activului personal net către 4.033 de participanţi şi beneficiari însumând 28,56 milioane lei.

ASF asigură reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. ASF contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi. 

DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Spynews
“Oxicomana lui Vlad Pascu”, postare sfâșietoare, după moartea suspectă a lui Rareș. Cine l-ar fi găsit decedat în casă
Bzi.ro
Dan Capatos, de urgență pe masa de operație! „Anestezie totală, intubare…”
Fanatik.ro
Până la ce oră circulă metroul în noaptea de Înviere 2025. Program special anunțat de Metrorex pentru zilele de Paște
Capital.ro
Regulă nouă pentru gunoi. Românii trebuie să anunțe la primărie. Se aplică chiar din luna Aprilie
Playtech.ro
Unde poţi obţine cel mai uşor cetăţenia, în Europa? Ţările blânde cu străinii
DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Adevarul
Imagini tulburătoare din locuința lui Gene Hackman și a soției sale, făcute publice de autorități: mizerie, șobolani și urme de sânge
wowbiz.ro
Ultimele imagini cu Rareș Ion, prietenul lui Vlad Pascu, înainte de a fi găsit mort în casă. Tânărul de 20 de ani s-a filmat într-o ipostază tulburătoare
Spynews
A pus punctul pe i! Decizia radicală a Georgianei Lobonț în legătură cu familia ei. Nu mai vrea niciodată să treacă prin asta!
Spynews
Ce decizie a luat Sânziana Negru pentru casa ei din Moldova. A făcut schimbări majore de când a început lucrările: “M-am speriat când am văzut”
Evz.ro
Mari schimbări la BAC. Anunț de ultimă oră de la Ministerul Educației
Ego.ro
EXCLUSIV Ce s-a întâmplat cu Armin Nicoară, imediat după ce a născut Claudia Puican
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
kanald.ro
Val de căldură în România, înainte de Paște. Când va fi cea mai călduroasă zi din această primăvară
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut-o pe cea mai iubită cântăreață de muzică populară. Rămâne veșnic în amintirea tuturor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Noi detalii ies la iveala in cazul celor doi tineri rezidenti, de la Spitalul Sfantul Spiridon, din Iasi, care s-au stins unul dupa celalalt…. Dezvaluirile facute de colegii lor de la spital
MediaFlux
Se dau bani retroactiv pentru milioane de seniori începând din mai! Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a confirmat recalcularea pensiilor
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Păstorii de stele: cum au ajuns ciobanii din Sahara brokeri de meteoriți