Veşti bune pentru românii care lucrează în străinătate. Firmele de recrutări care îi vor trimite peste hotare vor trebui să respecte noi reguli.
Mai multe ţări au schimbat legislaţia în urma scandalurilor de exploatare a românilor. Printre acestea se numără şi Germania şi Austria.
„Au ajuns chiar să pună la dispoziție chartere care duceau femeile din Austria și le luau pe cele din România ca să le înlocuiască. S-au mișcat foarte repede. Situația lor e mai bună decât era anul trecut, dar e loc de mult mai bine. Avem state precum Italia, unde cazurile de sclavie modernă sunt arhicunoscute. Cu siguranță atât firmele care angajează aici, cât și dincolo sunt principalii vinovați”, a spus Oana Ursache, secretar de stat Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, potrivit stirileprotv.ro.
Firmele de recrutări vor fi obligate mai întâi să medieze gratuit relația dintre muncitori și angajatorul străin, să le facă asigurare de sănătate, să verifice că au toate documentele de care au nevoie în afara țării, dar și să transmită către Inspectoratele de Muncă mai multe informații: cele referitoare la destinație, adresa angajatorului, locurile în care vor munci oamenii și domeniile de activitate.
Citeşte şi Relaxare în Europa. Ţările care au ridicat parţial restricţiile de luni
”Statul român, prin legislația pe care o impune, îi poate verifica doar aici în țară, dar nu-i poate verifica pe ei ce fac acolo și ei, în general, sunt lanțuri de firme, ca păpușile acelea matrioșka. Acum li s-a făcut viața mai grea, dar ei se adaptează.”, a precizat avocatul Dumitru Dobrev.
Peste 340 de firme au fost verificate anul trecut, fiind date amenzi de peste 200.000 de lei.
„La aproximativ un sfert dintre agenții de plasare verificați s-au identificat neconformități. Este obliogatoriu să se prevadă cuantumul salariului, timpul de muncă, timpul de odihnă, regimul orelor suplimentare, durata concediului de odihnă, condițiile de cazare, condițiile de transport”, a explicat Larisa Papp, director Direcția Control Relații de Muncă
Cei mai mulți români sunt angajați în Europa de Vest, în Germania, Spania, italia și Franța.