Vești bune pentru românii care nu au bani să plătească facturile! Astfel, cei care nu își pot plăti facturile la timp nu vor mai putea fi deconectați de la reţelele de energie electrică sau termică.
Această măsură este prevăzută într-o nouă directivă care reglementează modul în care funcţionează piaţa de energie la nivelul Uniunii Europene.
„De exemplu, pentru consumatorii vulnerabili, pentru cei care resimt sărăcia energetică, interzicem deconectările de la compania de electricitate, pentru ca ei să se simtă în siguranţă dacă vom mai avea o criză energetică ca aceasta.
Ei trebuie să simtă că statul şi Europa îi va proteja, dacă vom avea din nou aceleaşi probleme.
Dar, în cele din urmă, vor trebui să plătească suma datorată.
Vom găsi soluţii pentru ca ei să poată plăti, dar fiecare stat membru trebuie să găsească propria soluţie. Poate că e diferit în Spania faţă de România, de Franţa sau de Germania. Dar, până la urmă, trebuie să protejăm aceşti oameni.
Aceasta este ideea: cum să facem să reducem facturile sau să oferim facilităţi persoanelor vulnerabile pentru a-şi plăti facturile”, a declarat europarlamentarul Nicolas Gonzales Casares, sâmbătă, la emisiunea Be EU, de la Antena 3 CNN.
Europarlamentarul PNL, Cristian Buşoi, a declarat că în România schema de compensare este destul de cuprinzătoare.
„În România, față de alte țări europene, totuși avem o schemă de compensare și de sprijin destul de cuprinzătoare.
Fiecare poate să ia anumite măsuri pentru eficiență energetică și-n final reducerea facturilor.
Evident, contorizare, rețele inteligente, schimbarea anumitor capacități de producție sau de transport pe care le pot face autoritățile locale”, a spus Cristian Bușoi.
Programul de asistență prin intermediul cardurilor de energie, care a fost o sursă importantă de sprijin pentru românii aflați în situații vulnerabile, se apropie de sfârșit. Potrivit unei informații recente, aceste carduri urmează să expire, iar beneficiarii trebuie să își utilizeze sumele rămase până la data limită, 31 martie 2024.
Cardurile de energie au fost un instrument vital pentru cei care întâmpină dificultăți financiare, permițându-le să plătească facturile de energie electrică și gaze naturale. Cu toate acestea, valabilitatea lor se apropie de sfârșit, iar suma rămasă pe carduri trebuie cheltuită înainte de expirare. Beneficiarii au posibilitatea să utilizeze aceste carduri pentru achitarea atât a facturilor curente, cât și a celor restante, exclusiv pentru consumul de energie la adresa de domiciliu a beneficiarului. Totuși, trebuie să țină cont că suma disponibilă trebuie cheltuită înainte de data limită, respectiv 31 martie 2024.
În urma unei intervenții a ministrului Adrian Câciu, valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită până la această dată limită, pentru a asigura că gospodăriile vulnerabile dispun de resursele necesare pentru a face față perioadei reci de iarnă. Pentru a nu pierde sumele necheltuite, românii trebuie să utilizeze cardurile de energie pentru plata facturilor la gaze naturale și energie electrică înainte de data expirării. Este important să fie conștienți de acest termen limită și să ia măsuri în timp util pentru a-și folosi beneficiile. De asemenea, există și posibilitatea ca banii rămași pe cardurile de energie să fie retrasi cash, în anumite condiții. Potrivit unui proiect de ordonanță, beneficiarii care au achiziționat lemne de foc pot încasa, în numerar, sumele rămase pe carduri, la oficiile poștale.
În concluzie, românii trebuie să fie conștienți de faptul că cardurile de energie urmează să expire și să își utilizeze sumele rămase înainte de data limită, 31 martie 2024, pentru a evita pierderea acestora. Este important să fie informați și să acționeze în consecință pentru a beneficia de sprijinul oferit de aceste carduri în gestionarea costurilor de energie.
Citește și Hidroelectrica, despre plata facturilor: ”În caz contrar, plata nu va fi procesată!”