Concediul constituie un drept al salariațiilor din România, indiferent de sectorul în care își desfășoară activitatea, fie că este vorba de sectorul public sau cel privat. Acest timp liber poate fi utilizat pentru relaxare, recuperare, odihnă, dar și pentru activități precum plimbări, menite să încarce bateriile personale. Articolul prezintă informații despre numărul de zile de concediu la care ai dreptul în fiecare an, precum și prevederile legale referitoare la concedii.
Conform legislației, fiecare angajat din România are dreptul la cel puțin 20 de zile lucrătoare de concediu de odihnă pe an. Procedura de acordare a acestor zile de concediu, modalitatea de aplicare și aspectele legate de remunerație sunt detalii reglementate de Codul Muncii, de contractele colective sau individuale de muncă, sau de regulamentele interne ale angajatorilor.
Dreptul la concediul de odihnă este un drept garantat de Codul Muncii (Legea 53 din 2003, cu modificările ulterioare) pentru fiecare angajat, în afara zilelor libere legale sau a celor acordate pentru evenimente familiale speciale. Acest concediu este plătit, se acordă anual și trebuie să aibă o durată de cel puțin 20 de zile.
Este important de menționat că dreptul la concediul de odihnă nu poate fi transferat sau restricționat, și nici nu poate fi renunțat la el. În cazul în care într-un an rămân zile de concediu de odihnă neutilizate, acestea se pot rula pentru anul următor, dar solicitarea lor de către angajat este permisă doar în prima jumătate a acelui an.
Toți salariații au dreptul la concediu de odihnă anual, de cel puțin 20 de zile lucrătoare, iar companiile au obligația de a-l respecta. Există, însă, și persoane care desfăşoară activităţi profesionale, dar nu pot beneficia de acest tip de concediu. Este vorba despre cei care nu au calitate de salariați, spre exemplu, persoanele care obţin venituri din activităţi independente.
Totodată, sunt anumite categorii de persoane care, prin lege, beneficiază de un concediu de odihnă suplimentar, de cel puțin trei zile lucrătoare, stabilit prin contractul colectiv de muncă:
Cea mai mare cifră posibilă de zile pentru concediu medical este de cel mult 183 într-un interval de un an, perioadă ce începe să curgă începând cu ziua inițială de îmbolnăvire. Durata maximă pentru care poate fi acordat concediul medical și indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă în cazul unor afecțiuni speciale poate să ajungă până la 1 an și 6 luni, în conformitate cu prevederile legii.
Pentru prelungirea concediului medical sunt necesare următoarele acte:
Concediul medical se poate prelungi la recomandarea medicilor primari ori a medicilor specialiști din ambulatoriu de specialitate sau spital în etape succesive de maximum 31 de zile până la totalul de 90 de zile calendaristice în decursul unui an, socotit de la prima zi de îmbolnăvire.