Veşti bune pentru şoferii români. Benzina s-a ieftinit uşor sâmbătă, după trei luni în care preţul a crescut încontinuu

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de jurnaliştii de la Economica.net de la începutul anuui 2022, afișa sâmbătă, 18 iunie, un preț al benzinei standard de 8,62 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 9,21 lei/litrul.
Filip Stan
18 iun. 2022, 09:47
Veşti bune pentru şoferii români. Benzina s-a ieftinit uşor sâmbătă, după trei luni în care preţul a crescut încontinuu

Așadar, se observă o ușoară ieftinire, de patru bani pe litru, doar la benzină, operată de Petrom, liderul pieței carburanților din România. Preţul motorinei a rămas nemodificat. Prețurile crescuseră, ultima oară, în data de 16 iunie, cu câte patru bani pe litru și la benzină și la motorină.

Cel mai probabil, ieftinirea de azi, după multe luni de scumpiri, a venit pe fondul unei ușoare calmări a cotațiilor, dar nu se poate spune dacă ea este începutul unui trend, în condițiile volatilității extreme a prețurilor, a războiului, a problemelor cu rafinăriile din zonă și a dezechilibrului general între cerere și ofertă, scriu jurnaliştii de la Economica.

Vineri, cotațiile Platt’s Med, de referință pentru zona României, erau de 1.328 dolari/tonă pentru benzină și 1.365 dolari/tonă pentru motorină. La finalul săptămânii trecute, cotațiile pentru benzină ajunseseră la 1.448 dolari pe tonă, iar cele la motorină la 1.370 de dolari pe tonă.

Pe de altă parte, ușoara ieftinire trebuie aşezată în contextul intern. De câteva zile, au loc proteste ale cosumatorilor la benzinării și, în plus, au apărut și declarații dinspre mediul politic. Premierul Ciucă a cerut Ministerului Energiei și Ministerului de Finanțe „să verifice elementele de preț la carburanți, astfel încât să putem să avem o decizie la nivelul Guvernului privind modul în care s-a ajuns la acest nivel al prețului la carburanți”.

Citeşte şi: Protestele în benzinării continuă. Un şofer a alimentat de 46 de bani, nemulţumit de preţul mare al carburanţilor

La 31 mai, aceeași stație afișa un preț al benzinei standard de 8,28 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard era de 8,83 lei/litrul. Așadar, în două săptămâni, benzina și motorina s-au scumpit cu 38 de bani pe litru, înainte de ieftinirea de sâmbătă. Au fost opt runde de scumpiri în doar jumătate de lună.

Precedenta ieftinire a avut loc abia la 18 martie, deci cea de a acum vine după trei luni în care prețurile au crescut continuu.

Dincolo de problemele specifice ale sectorului (preț mare al petrolului, cost ridicat de transport și asigurare, reducerea achizițiilor din Rusia, capacitatea limitată de rafinare), zona României se mai confruntă cu presiuni suplimentare pe partea de ofertă. Două dintre cele mai mari rafinării din zona, Duna de lângă Budapesta (MOL, 8 milioane de tone/an) și Schwechat de lângă Viena (OMV, 10 milioane de tone/an ) sunt oprite în urma unor accidente iar în Austria și Ungaria a fost nevoie ca statul să permită accesul la rezervele strategice pentru a se alimenta piața. Deci există o presiune suplimentară pe preț. În plus, Petrom a anunțat de mai multe luni că nu mai cumpără petrol din Rusia pentru rafinăria de la Brazi, ceea ce crește costul achiziției de țiței din alte părți.

Citeşte şi: Criza muşcă din veniturile românilor. Impozitul pe salarii creşte de la 10 la 40%. O singură categorie de români va plăti 0% impozit

Spynews
Povestea Mariei, o mamă a opt copii care a luat examenul de Bacalaureat! Femeia visează să ajungă studentă la Universitate | FOTO
Bzi.ro
Ei sunt noii jurați X Factor 2024! „Mă simt onorat de invitație!”
Fanatik.ro
De ce ți se pare că arăți mai bine când te uiți în oglindă decât într-o fotografie făcută telefonul mobil. Motivul te va surprinde cu adevărat
Capital.ro
Mașinile care au interzis. Ordinul intră în vigoare de astăzi, 19 iulie, ora 11
Ce este INTERZIS să faci de Sfântul Ilie. E mare păcat, tradiția pe care nu trebuie să o încalce credincioșii
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Caz unic în rețeaua globală a geoparcurilor UNESCO: propunere retrasă din cauza unei primării din România FOTO
Spynews
3 zile cu descărcări electrice anunțate de Accuweather. Urmează temperaturi de 17-18 grade în timpul nopții
Spynews
3 zodii pentru care fericirea bate la ușă mai târziu. O să ajungă cu persoana iubită la altar după 35 de ani
Evz.ro
OpenAI zguduie piața. Ce știe să facă noul chatbot
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Iadul prin care trece acest curier din Bangladesh, care livrează mâncare pe 40 de grade în București 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
În România, la fel de cald ca în Filipine? Reacția unei filipineze la valul de caniculă din țara noastră: „Sufăr aici în România…”
Capital.ro
A murit marele actor. Doliu în televiziune. Va rămâne o legendă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Marile companii aeriene americane au oprit zborurile din cauza problemelor de comunicații
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'