Peste 5.500 de tineri fermieri au depus proiectele pentru a primi finanțarea de 70.000 de euro. Fondurile pentru zona montană s-au epuizat de mult, însă, componenta națională mai are ceva bani disponibili, dar epuizarera fondurilor rămâne și aici o chestiune de timp. În momentul de față, mai sunt bani disponibili pentri aproximativ 100 de proiecte.
Citește și: Semne bune anul are pentru fermieri! Cine sunt cei care vor beneficia de mai mulți bani în 2024
„Apelul de proiecte a fost împărțit încă de la început în două componente. Fermierii pe zona montană au putut depune proiecte fără concurență din restul țării, în timp ce tinerii fermieri de la nivel național încă mai au posibilitatea să depună proiectele, dacă ele sunt finalizate în acest moment.
Termenul limită de depunere, 31 ianuarie, cu siguranță nu va fi atins. Bugetul disponibil deja a fost depășit, iar după calculele mele ar mai fi fonduri disponibile pentru aproximativ 100 de cereri de finanțare”, a precizat consultantul Marian Dumitrache pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.
Citește și: Fermierii lansează un avertisment dur! România riscă să rămână fără carne de porc
Plafoanele de depunere pentru instalarea tinerilor fermieri însumează peste 375 de milioane de euro, dar suma disponibilă pentru finanțarea efectivă a tinerilor fermieri este de doar 250 de miliioane de euro. Astfel, în urma evaluării de la AFIR, vor ajunge să primească banii aproximativ 3.580 de fermieri.