Veşti bune pentru vacanţele românilor din străinătate. Ce se întâmplă cu roamingul de la 1 iulie 2022

Sunt veşti bune pentru românii care îşi plănuiesc vacanţa în străinătate. Începând cu 1 iulie, cei care călătoresc în UE şi în Spaţiul Economic European vor putea efectua apeluri şi vor putea naviga pe internet fără taxe suplimentare.
Filip Stan
30 iun. 2022, 17:18
Veşti bune pentru vacanţele românilor din străinătate. Ce se întâmplă cu roamingul de la 1 iulie 2022

Veşti bune pentru vacanţele românilor din străinătate. De la 1 iulie intră în vigoare noul regulament îmbunătățit privind tarifele la telefonie și internet în roaming, pe teritoriul Uniunii Europene și în Spațiul Economic European.

Veşti bune pentru vacanţele românilor din străinătate. Se ieftineşte roamingul

Citeşte şi Modificările din Codul Fiscal, agreate în coaliţie: Acciza la ţigări creşte de la 1 august. Creşteri de TVA la restaurante, locuinţe şi băuturi cu zahăr

Comisia Europeană anunţă că extinde „Roamingul la tarife naționale” până în anul 2032. Astfel, potrivit noilor reglementări, cei care vor călători în UE şi SEE nu vor mai fi taxaţi suplimentar pentru apeluri, sms-uri şi internet.

„Datorită regulamentului nostru privind roamingul, am beneficiat cu toții de avantajele oferite de ‘Roamingul la tarife naționale’. Atunci când călătorim în UE, putem să efectuăm apeluri, să trimitem mesaje text și să navigăm pe internet fără costuri suplimentare.

Acesta este un beneficiu foarte tangibil al pieței noastre unice europene. Prelungirea acestor norme va menține competitivitatea tarifelor aplicate între operatori și va permite consumatorilor să beneficieze în continuare de servicii de roaming gratuite în următorii zece ani.”, spune Margrethe Vestager, vicepreședinta executivă pentru o Europă pregătită pentru era digitală, potrivit startupcafe.ro

„Vă amintiți de vremurile când eram nevoiți să dezactivăm datele mobile atunci când călătoream în Europa – pentru a evita o factură masivă de roaming? Ei bine, aceste vremuri au apus. Și intenționăm să menținem acest lucru cel puțin în următorii 10 ani. Vom beneficia de o viteză sporită a internetului mobil și de o mai mare transparență: continuăm să îmbunătățim viața cetățenilor UE”, a mai spus şi Thierry Breton, comisarul pentru piața internă,

Noile reglementări garantează că cetățenii sunt informați cu privire la numărul european unic pentru apeluri de urgență 112, pe care îl pot utiliza oriunde în UE pentru a apela serviciile de urgență.

Noile norme privind roamingul stabilesc reducerea costurilor suportate de operatori pentru utilizarea rețelelor din străinătate pentru a furniza servicii clienților lor atunci când aceștia se află în străinătate.

Pentru serviciile de date, noul regulament stabilește următoarele plafoane: 2 EUR/GB în 2022, 1,8 EUR/GB în 2023, 1,55 EUR/GB în 2024, 1,3 EUR/GB în 2025, 1,1 EUR/GB în 2026 și 1 EUR/GB începând din 2027.

Pentru apelurile vocale: 0,022 EUR/min. în perioada 2022-2024 și 0,019 EUR/min. începând din 2025.

Pentru mesajele SMS: 0,004 EUR/SMS în perioada 2022-2024 și 0,003 EUR/SMS începând din 2025.

Prevederile noului Regulament vizează creșterea gradului de informare a utilizatorilor cu privire la tipurile de servicii care pot genera costuri suplimentare, cum ar fi apelarea liniilor telefonice pentru clienți, a serviciilor de asistență sau a companiilor de asigurări.

Aceste servicii pot fi gratuite sau pot avea un tarif mai mic în cazul unui apel din țara de origine, în timp ce în roaming se pot aplica majorări tarifare.

„Tot pentru creșterea gradului de informare a utilizatorilor, sunt prevăzute obligații de informare prin intermediul SMS-urilor în legătură cu costurile suplimentare care se aplică în cazul utilizării serviciilor de roaming în rețelele non-terestre, care sunt de obicei utilizate pentru conexiuni mobile la bordul avioanelor și al vapoarelor și nu intră sub incidența normelor privind roamingul.

Suplimentar față de notificările transmise utilizatorilor la atingerea unui prag de 80% din plafonul financiar/de date implicit (în valoare de 50 de euro, fără TVA) și la momentul în care plafonul financiar sau de volum ar urma să fie depășit, Regulamentul prevede că furnizorul trebuie să transmită o notificare suplimentară pe dispozitivul mobil al clientului dacă acesta consumă mai mult de 100 de euro într-o perioadă lunară de facturare, fără TVA.

Notificările respective indică procedura care trebuie urmată în cazul în care clientul dorește continuarea furnizării serviciilor respective, precum și costurile asociate fiecărei unități suplimentare care urmează să fie consumată. Dacă utilizatorul nu răspunde conform instrucțiunilor primite, furnizorul de servicii de roaming sistează imediat furnizarea și facturarea către client a serviciilor de date în roaming. Utilizatorul poate solicita continuarea sau reluarea furnizării serviciilor”, anunță ANCOM.

Conform noilor norme, la intrarea într-un stat membru, furnizorii de servicii de roaming se asigură că clienții serviciilor de roaming sunt informați în mod adecvat cu privire la mijloacele de acces la serviciile de urgență în statul membru vizitat, inclusiv cu privire la mijloacele alternative de acces la aceste servicii disponibile persoanelor cu dizabilități.

Citeşte şi Mugur Mihăescu a intrat pe piaţa de pizza delivery, dar trebuie să aducă muncitori din Bangladesh: „Zero forţă de muncă în România. Găseşti, dar vai steaua ei!”

 

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Orașul surpriză din România care a trecut printr-o schimbare la față. E printre cele mai bogate din țară, construiește pe bandă rulantă și atrage fonduri cu o forță de nedescris. E la zi cu tot ce e nou și frumos. Până și transportul public este exclusiv electric
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni