Se dă startul la Ro e-Proprietatea. Deficitul bugetar major, care va crește și mai mult în urma campaniilor electorale din acest an, trebuie acoperit într-un fel. Astfel, Guvernul a elaborat o serie de măsuri ce urmează să fie implementate în perioada următoare, măsuri care vor avea un impact semnificativ. Deja sistemul e-Factura a cauzat numeroase probleme din cauza disfuncționalităților, însă lucrurile nu se opresc aici.
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, dorea ca și sistemul e-TVA să fie deja funcțional, dar din cauza presiunii publice a amânat implementarea acestui proiect pentru câteva luni. Există șanse mari ca acesta să fie modificat înainte de a intra în vigoare. În forma sa actuală, ar genera haos, iar contabilii nu ar putea face față noilor reguli, ceea ce ar conduce la sancțiuni financiare pentru companii.
Totuși, e-Factura și e-TVA nu sunt singurele proiecte pregătite de Guvern. Începând cu 1 ianuarie 2026, va fi implementat și sistemul Ro e-Proprietatea. Acesta va consta într-o bază de date națională în care se vor colecta informații despre valorile de piață ale proprietăților din România, conform declarațiilor lui Boloș.
„Ministerul va colecta baza de date de la cadastru, notari, de la autoritățile locale. Pe baza acestor informații, la nivelul fiecărei localități, prin sistemul informatic vof fi furnizate valorile de piață ale proprietăților. Este o transformare de profunzime petnru impozitarea proprietăților”, a spus el.
Așadar peste un an și jumătate, impozitele pe locuințe se vor stabili în funcție de valorile de piață stabilite de acest sistem nou. Practic nimeni nu va putea vinde un apartament sau o casă la un nivel inferior celui care va fi calculat de autorități. Probabil vor exista și aici presiuni mari și vor fi mulți nemulțumiți, mai ales că până acum sistemul public a creat probleme majore la fiecare modificare de lege.