Măsura anunţată de Guvern ar putea să aducă beneficii atât angajaților, cât și economiei în ansamblu, prin crearea de noi locuri de muncă și stimularea sectoarelor cheie.
Comisia pentru Antreprenoriat și Turism din Senat a început o serie de discuții cu operatorii economici și de turism în vederea evaluării posibilității implementării voucherelor de vacanță în sectorul privat. Mai mult de 50 de reprezentanți ai sectorului privat din județul Argeș au luat parte la discuție împreună cu mai mulți lideri politici, cum ar fi Alina Gorgiu (președintele interimar al Senatului), Eugen Țapu Nazare (președintele Comisiei pentru antreprenoriat și turism) și senatorul Vlad Mircea Pufu (membru în aceeași comisie).
Cei care au luat parte la acele discuții și-au exprimat dorința ca sistemul de vouchere de vacanță să fie implementat, însă au precizat că e nevoie de un cadru legal clar și echilibrat care să fie avantajos atât pentru angajatori, cât și pentru angajați.
Citește și Ajutor de 20.000 de lei de la stat. Înscrierile în noul program guvernamental încep din 5 mai
Potrivit lui Eugen Țapu Nazare, președintele Comisiei pentru antreprenoriat și turism, un studiu făcut de trei profesori ai Academiei de Studii Economice, arată că la fiecare leu investit într-un voucher de vacanață 1,2 lei se întorc la bugetul de stat. Implementarea măsurii ar putea crea între 150.000 și 200.000 de locuri noi de muncă și ar putea avea un efect pozitiv asupra PIB-ului.
Alina Gorghiu spune că proiectul de lege are și alte beneficii, cum ar fi reducerea inegalității dintre angajații din sectorul public și cei din sectorul privat, stimularea contractelor de muncă și scăderea poverii fiscale ridicate, care este în prezent cea mai mare din UE, de peste 40% pe angajat. Mai mult, cel puțin două treimi din valoarea voucherului ar reveni în economie și ar stimula domenii esențiale precum turismul, HoReCa și alte industrii asociate.
Prin acest proiect de lege ar dispărea discriminarea dintre salariații de la stat și cei de la privat, a transmis senatorul Vlad Mircea Pufu. El a mai spus că în perioada următoare, vor fi investiți 100 de miliarde de euro în turism, prin PNRR, din fondurile de coeziune și prin programul de politici agricole comune. Obiectivul este ca, în următorii câțiva ani, turismul românesc să susțină 10% din PIB-ul României.
Proiectul de lege e susținut de Guvern şi de toate partidele din coaliția parlamentară majoritară și a primit aviz pozitiv și din partea Consiliului Economic și Social, conform liderilor politici.