Cele două iniţiative legislative urmează a fi votate în plenul Senatului până la finalul acestei luni. Inițiatorii proiectului de bani pentru bone sunt președintele comisiei de muncă din Camera Deputaților, deputatul PSD Adrian Solomon, și președintele comisiei de administrație, deputatul PNL Florin Roman. Aceștia arată că România se află în situația unei lipse acute de creșe și grădinițe pentru copii de vârstă preșcolară.
Totodată, mulți părinți nu își permit o astfel de instituție privată, iar angajarea unei bone este dificilă tot din motive financiare. Propunerea legislativă ar trebui, în opinia inițiatorilor, să vină în sprijinul părinților care au copii de vârstă ante-preșcolară, în vederea concilierii vieții de familie cu cea profesională și încurajării ocupării pe piața muncii. Suma propusă a fi acordată ca sprijin financiar va fi stabilită în mod diferențiat, iar cuantumul maxim propus este echivalentul în lei a sumei de 150 euro pentru fiecare copil de vârstă ante-preșcolară.
Vor putea beneficia de ajutor pentru plata bonelor categoriile de persoane eligibile, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie nu depășesc 3.500 lei. Totodată, ajutorul pentru plata bonelor va fi diferențiat, în funcție de veniturile pe membru de familie: După instalarea Guvernului Orban, plouă cu avize pentru proiecte sociale: părinții primesc 150 euro să angajeze bonă, bunicii primesc indemnizație să crească nepoți Potrivit propunerii legislative, sprijinul financiar va fi acordat pentru fiecare copil de vârstă ante-preșcolară, părintelui sau reprezentantului legal la care copilul locuiește în mod statornic și care nu beneficiază de concediul și de indemnizația acordată pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv de până la 3 ani în cazul copilului cu handicap.
Citește mai mult pe Profit.ro
Citeşte şi: TREI SALARII în plus pentru profesorii din mediul rural. Ce alte beneficii se anunţă
Profesorii vor beneficia de mai multe facilități, precum bani pentru titularizarea în mediul rural, acces la servicii medicale gratuite cât și bani mai mulți în cazul unei activități de 30 de ani în învățământ.
Parlamentarii au în vedere acordarea mai multor indemnizații unei anumite categorii de angajați. Este vorba de indemnizații care se vor acorda pentru profesori. Aceștia vor beneficia de mai multe facilități, precum bani pentru titularizarea în mediul rural, acces la servicii medicale gratuite cât și bani mai mulți la pensionare, în cazul unei activități de 30 de ani în învățământ.
Propunerea, care aduce modificări Legii educației, vrea să ofere profesorilor o sumă de bani anual, pentru formare profesională. Suma va fi la nivelul a două salarii minime brute.
Salariile profesorilor se majorează de la 1 ianuarie 2020. Avem grila cu măririle
Din cauza lipsei de profesori în mediul rural, legiuitorul propune ca profesorii care se titularizează pe astfel de posturi să primească p indemnizație de instalare care se va ridica la nivelul a trei salarii minime brute. Această sumă ar urma să fie primită de dascăli la un an după instalare, cu condiția să rămâ la post timp de 5 ani. În cazul în care profesorul ar plecat înaintea celor 5 ani, suma de bani va trebui returnată.
Un alt beneficiu ar fi acela al accesului gratuit la examinările medicale perioadice, vaccinare gratuită etc. Detaliile pentru această măsură nu au fost încă stabilite.
Cea de a treia propunere prevede acordarea unei indemnizații pe care dascălii ar primi-o la pensionare. Condițiile sunt, pensionarea pentru limită de vârstă, vechime în învățământ de cel puțin 30 de ani, iar suma a care se va ridica indemnizația este de 6 salarii medii brute. Comisiile Camerei Deputaților au trimis mai departe propunerea cu propunere de adoptare.