OUG nr. 1/2020, documentul care modifică o serie de acte normative, inclusiv OUG nr. 114/2018, și care conține măsurile fiscale amintite a intrat în vigoare joi, odată cu publicarea în Monitorul Oficial. Actul normativ stabilește că, începând cu această lună, salariile de bază, soldele de funcție sau salariile de funcție și indemnizațiile de încadrare se majorează cu 1/3 din diferența dintre veniturile stabilite de Legea nr. 153/2017 pentru anul 2022 și cele obținute în luna decembrie 2019.
De altfel, Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice arată că, în perioada 2019-2022, personalul din MAI, pe lângă alte categorii de bugetari, trebuie să beneficieze de o creștere anuală a salariilor de bază, a soldelor sau a salariilor de funcție ori a indemnizațiilor de încadrare. Totodată, începând cu ianuarie 2020, alocația valorică pentru drepturile de hrană va fi actualizată în același mod ca în celelate instituții publice din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională.
În plus, angajații MAI care lucrează în zilele de repaus săptămânal (48 de ore consecutive, de regulă sâmbăta și duminica, potrivit Codului muncii) sau în zilele libere stabilite prin lege vor beneficia în continuare de majorarea de 75% la solda sau salariul de funcție ori salariul de bază.
O ultimă măsură cuprinsă de OUG nr. 1/2020 și care vizează bugetarii, deci și pe angajații MAI, se referă la cuantumul sporurilor, indemnizațiilor, compensațiilor și al primelor. Mai exact, valoarea acestora se va menține, începând din această lună, la nivelul acordat pentru luna decembrie 2019, cu condiția ca angajații să ocupe aceeași funcție și să-și desfășoare activitatea în aceleași condiții.
O parte din prevederile hulitei Ordonanțe 114 vor fi păstrate și de Guvernul Orban. Printre acestea se numără și acele părți cafe vizează beneficiile salariale ale angajaților. Unele dintre aceste beneficii au fost anulate de OUG 114 iar altele au fost înghețate la sfârșitul anului trecut.
Munca în plus
Orele suplimentare, munca în weekend sau în zilele libere legale se vor compensa în continuare cu timp liber și nu cu bani.
Excepțiile de la regulă sunt anumiți bugetari, precum personalul cu statut special care are atribuții pentru desfășurarea activităților deosebite cu caracter operativ sau neprevăzut în domeniul ordinii și siguranței publice. Aceștia vor putea fi recompensați cu sporuri salariale în cazul în care nu-și pot lua libere.
Voucherele de vacanță
Pentru 2020 s-a stabilit că valoare voucherelor de vacanță pentru bugetari rămâne la 1.450 de lei de persoană, adică la fel ca în anul curent. Actualul Guvern a confirmat faptul că măsura va fi pusă în aplicare așa cum a fost decisă deja.
Tichete de creșă
Aceste tichete sunt singurele beneficii pe care le vor primi bugetarii în 2020, pe lângă vouchere de vacanță.
Acordarea premiilor
Guvernul a mai decis ca în anul 2020 să nu se acorde premii decât cu unele excepții. Excepțiile sunt sportivii și colectivele tehnice care au obținut performanțe deosebite la acțiunile sportive internaționale și naționale oficiale, pentru elevii, studenții, cercetătorii și profesorii care au obținut distincții la olimpiadele internaționale și concursurile internaționale și naționale pe discipline de învățământ și pentru profesorii care i-au pregătit pe aceștia.
Ajutoare și indemnizțiile de pensionare
În anul care vine se va menține regula care prevede că nu se acordă ajutoare sau indemizații la ieșirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea în rezervă. Totuși, acestea se acordă dacă încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu are loc din cauza decesului.