Directorul medical de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” crede că în toamna anului curent ar putea exista un nou val de infectări, iar apoi oamenii vor trebui să se obișnuiască în rutina cotidiană cu SARS-COV-2. Astfel, virusul va deveni mai degrabă o banalitate.
„E foarte probabil ca la toamnă să avem creşteri. Creşterea numărului de infecţii nu va schimba acest concept de convieţuire. Din punctul meu de vedere, ce a început în 2022 va continua, iar pandemia se va încheia cu această convieţuire, nu cred că vor mai fi schimbări importante. Şi când mă refer la impact la nivelul populaţiei, mă refer la spitalizări în număr mare, la presiune pe spitale, la ocuparea de paturi de terapie intensivă.
Dacă vom fi suficient de echilibraţi, încât să luăm în calcul că vom mai avea infecţii şi că trebuie să le rezolvăm, cred că vom trece cu bine toamna”, a declarat Adrian Marinescu, la un training organizat de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) din România.
În plus, medicul specializat în boli infecțioase a avertizat că și în 2022-2023 vor mai exista focare izolate.
„Încheierea pandemiei nu are nicio legătură cu dispariţia completă a virusului SARS-CoV-2. În momentul în care la nivelul mapamondului nu va mai fi o arie întinsă geografică şi în momentul în care vom avea cazuri izolate (…), atunci vom vom vorbi de focare izolate şi pandemia va fi închisă”, a mai transmis Marinescu.
În februarie, Bill Gates, fondator Microsoft, finanțator BioNtech și OMS, susținător al vaccinării anti-COVID, a recunoscut eficiența imunizării de turmă prin intermediul variantei Omicron.
„Din păcate, virusul însuși, în particular varianta Omicron, este un tip de vaccin. Adică creează atât imunitatea de tip celular B și T. Și a reușit o treabă mai bună în a ajunge la populația globului decât au reușit vaccinurile.
Dacă faci un sondaj în țări diferite, vei afla că 80% dintre oameni au fost expuși la un fel de vaccin sau una dintre variantele virusului. Acum, șansele unei îmbolnăviri severe, în special la persoanele în vârstă și la cei cu diabet, este redusă sever, datorită expunerii la virus.
Nu am făcut o treabă bună cu terapia, am făcut un vaccin în doi ani. Acum există mai multă cerere pentru vaccinuri, decât cerere pentru ele. Data viitoare ar trebui să facem un vaccin în șase luni”, a declarat Gates în februarie, prezent la Conferința de Securitate de la Munchen, Germania, potrivit CNBC.
Între timp, aproape nimeni nu se mai vaccinează anti-COVID-19 în România.