Casa regală sărbătoreşte 151 de ani de diplomaţie regală în România. Cu aceasă ocazie va avea loc o ceremonie de la ora 18.30, în Sala Tronului de la Palatul Regal, urmând ca de la ora 19.00 Custodele Coroanei să ofere un dineu în Sufrageria Palatului Regal, potrivit România TV.
Alături de principesa Moştenitoare se vor afla principele Radu. De asemenea, vor lua parte Principesa Elena, împreună cu soţul, Principesa Sofia şi Principesa Maria.
Acum 151 de ani, la sfârșitul primului an de domnie, Principele Carol I, Domnitorul României, primea în decembrie 1866 primii trimiși diplomatici străini din capitala țării, denumiți pe atunci miniștri plenipotențiari. În timpul lungii domnii a Regelui Carol I, urmau să fie deschise la București legații, apoi ambasade, reprezentând majoritatea țărilor importante ale sfârșitului de secol XIX.
Începând cu primii ani ai domniei Regelui Carol I, diplomația regală a fost unul dintre domeniile definitorii ale acțiunii publice a Coroanei române. Diplomația regală a continuat chiar și în anii exilului, 1948-1997, și, desigur, în ultimele două decenii, după revenirea în țară a Familiei Regale.
În cea mai mare parte a lor, serile dedicate Corpului Diplomatic au avut loc în Sala Tronului de la Palatul Regal. Fotografia de deasupra datează din primul deceniu al anilor 1900.
În anii domniei Regilor Ferdinand I, Carol al II-lea și Mihai I, seara a avut loc la fiecare sfârșit de an (uneori în primele zile ale anului nou), fără întrerupere. În primele patru decenii ale secolului XX, Corpul Diplomatic acreditat în România s-a mărit semnificativ, ca urmare a intensificării fără precedent a relațiilor diplomatice bilaterale și multilaterale ale Regatului României.
În anul 1997, Regele Mihai a reluat tradiția serilor date de Familia Regală în onoarea diplomaților străini acreditați la București. Primul eveniment a avut loc în decembrie 1997, într-o reședință din București oferită de Guvernul Victor Ciorbea Majestății Sale și Familiei Regale, în preajma Crăciunului și a Anului Nou. Ultima seară oferită de Regele Mihai la București avusese loc la Palatul Regal cu o jumătate de secol înainte.
De atunci încoace, Seara regală în onoarea Corpului Diplomatic a avut loc în Sala Regilor de la Palatul Elisabeta, apoi în Holul de Onoare de la Castelul Peleș și, din anul 2016, în Sala Tronului de la Palatul Regal, locul tradițional al evenimentului anual.
La aniversarea, în martie 2017, a douăzeci de ani de la prima vizită NATO a Regelui Mihai și a Reginei Ana, a fost făcut public palmaresul celor 20 de ani de acțiune publică regală în serviciul țării și al națiunii: 315 vizite regale externe, 10 000 de vizite în comunități din România și Republica Moldova (orașe, comune, sate) și 105 întâlniri cu șefi de Stat din 55 de țări.
Cine rămâne alături de Regele Mihai în Elveţia
La ultimul comunicat de presă al familiei regale dat în urmă cu o săptămână se făcea referire la faptul că la căpătâiul Regelui Mihai rămăsese principesa Sofia în timp ce principesa Margareta se întorsese în ţară, iată că acum aflăm că şi Principesa sofia vine la recepţia de la Palatul Regal. Familia regală nu a dat alte informaţii prin care să specifice dacă altcineva din familie a rămas la căpătîiul Regelui Mihai a cărui stare de sănătate este în continuare precară.