Veşti proaste de la Fisc. De marţi, revin popririle pe pensii

Popririle pe pensii au fost suspendate pe toată perioada stării de urgenţă, care s-a încheiat pe 14 mai, plus încă 60 de zile după terminarea acesteia, ceea ce înseamnă că, începând de marţi, 14 iulie, acestea pot fi reluate, scrie avocatnet.ro.
Romania TV
14 iul. 2020, 16:54
Veşti proaste de la Fisc. De marţi, revin popririle pe pensii
ANAF a început controalele şi popririle suspendate în pandemie. Responabilii Serviciul Fiscal de Stat au anunțat luni, 13 iulie, că în vederea prevenirii încălcării prevederilor Hotărârii Guvernului nr.774 din 20 iunie 2016 cu privire la prețurile de comercializare a produselor social importante, în perioada 1 martie-30 iunie 2020, au efectuat 1 556 verificări la unitățile comerciale a produselor alimentare, farmacii și depozite farmaceutice.

În rezultat au fost stabilite 179 cazuri de încălcare a prevederilor modului de formare a prețului prin depășirea adaosului comercial aplicat stabilit de legislația în vigoare.

Veşti proaste pentru români. ANAF va pune poprire pe conturi online 

La 125 contribuabili controlul fiscal a fost definitivat, fiind stabilit venit ilicit obţinut ca rezultat al depăşirii adaosului comercial admisibil în sumă totală de 183 326 lei.

Pentru încălcările admise suma venitului ilicit obținut este încasat la buget, inclusiv urmând a fi aplicată amendă în mărime de 100% din suma venitului ilicit calculat.

Serviciul Fiscal de Stat atenționează că, săptămânal vor fi desfășurate acțiuni de control la agenții economici din domeniile anterior menționate, în vederea stabilirii modului de respectare a prevederilor Hotărârii Guvernului nr.774 din 20 iunie 2016.

Potrivit OUG nr. 32/2020, popririle pe pensii au încetat să se aplice, fără ca beneficiarul să facă vreun demers în acest sens.
 
„Pe perioada instituirii stării de urgenţă prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României, prelungită prin Decretul nr. 240/2020, se suspendă sau nu încep măsurile de executare silită prin poprire a creanţelor bugetare, fiscale, financiare şi comerciale care se aplică asupra drepturilor lunare plătite prin casele teritoriale sau sectoriale de pensii.
 
Măsurile de suspendare a executării silite prin poprire asupra sumelor plătite de casele teritoriale sau sectoriale de pensii se aplică, prin efectul legii, de către aceste instituţii fără alte formalităţi din partea beneficiarilor acestor drepturi”, scrie avocatnet.ro, citând versiunea actuală a OUG nr. 32/2020, modificată prin OUG 53/2020 spre jumătatea lunii aprilie. 

CE POPRIRI AU FOST SUSPENDATE 

La 3 aprilie 2020, Casa Naţională de Pensii Publice înştiinţa pensionarii că nu mai pot fi efectuate popriri dispuse în baza titlurilor executorii emise/realizate de către:
 
• organul fiscal central, în vederea executării silite a creanţelor datorate bugetului general consolidat;
• organele fiscale locale, în vederea executării silite a creanţelor datorate bugetelor locale;
• casele teritoriale de pensii, în vederea recuperării creanţelor bugetare reprezentând debite provenite din prestaţii de asigurări sociale/alte drepturi prevăzute de legi speciale pentru care s-a luat măsura recuperării prin reţinere/compensare;
• executorii judecătoreşti, pentru recuperarea creanţelor comerciale, inclusiv cele aferente contractelor de credit bancar învestite cu formulă executorie.
 
„La data publicării OUG nr.32/2020 prestaţiile aferente lunii aprilie a.c. erau deja comunicate la plată, însă trebuie precizat că sumele reţinute în luna aprilie vor fi restituite odată cu plata drepturilor aferente lunii mai 2020, conform prevederilor ART. XVIII, alin.(3) din OUG nr.32/2020”, arăta CNPP.
 

EXEMPLE DE DATORII PENTRU CARE FISCUL POATE DEMARA PROCEDURA POPRIRII: 

Potrivit ultimelor modificări aduse Codului fiscal, se percepe impozit pe venituri suplimentare, indiferent de calitatea persoanei fizice (salariat sau pensionar) dacă acestea sunt obţinute din: 
 
a) activităţi independente, pentru care venitul net se stabileşte în sistem real, pe baza datelor din contabilitate; 
 
b) venituri din drepturi de proprietate intelectuală, cu excepţia contribuabililor pentru care impozitul se reţine la sursă; 
 
c) cedarea folosinţei bunurilor pentru care venitul net se stabileşte în sistem real sau pe baza cotelor forfetare de cheltuieli;
 
Nu au obligaţia completării subsecţiunii contribuabilii care au realizat venituri din arendă şi/sau din cedarea folosinţei bunurilor pentru care chiria este exprimată în lei şi care nu au început activitatea în luna decembrie, nu au optat pentru stabilirea venitului net anual în sistem real, iar la sfârşitul anului anterior celui de raportare nu sunt îndeplinite condiţiile pentru calificarea veniturilor în categoria veniturilor din activităţi independente. 
 
d) activităţi agricole pentru care venitul net se stabileşte în sistem real, pe baza datelor din contabilitate; 
 
e) piscicultură şi/sau silvicultură; 
 
f) transferul titlurilor de valoare şi orice alte operaţiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum şi din transferul aurului financiar; 
 
g) alte surse. 

Spynews
Breaking news! Gigi Becali a făcut accident! La 5 metri în față, a fost nevoie de SMURD și pompieri
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
România, o mare forță a lumii. Giganții planetei bat la ușa noastră: Un foarte mare plus
Playtech.ro
ȘOC! Artista care și-a cumpărat LOC DE VECI: ”Am statuie, mă așteaptă!”
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cine este Marina, femeia care a fost găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, în Brăila. Ucisă la doar 41 de ani | FOTO
Spynews
Cine este Yulia Vlasova, iubita de 28 de ani a lui Johnny Depp. Rusoaica e un fotomodel de o frumusețe răpitoare | FOTO
Evz.ro
Amenințări cu moartea pentru Trump. Cine a întreținut „climatul de ură”, de fapt
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care dentista găsită moartă în propriul cabinet din Brăila voia să-și cumpere un pistol. Femeia în vârstă de 41 de ani ar fi primit mai multe amenințări cu moartea
Capital.ro
Nu vrea obligație pentru proprietarii de case. Iohannis refuză legea. A decis azi, 17 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Nicolae Ciucă: România Poate Prelua Postul de Comisar European pe Economie sau Extindere
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'