Veşti proaste de la FMI. Estimările privind evoluţia economiei europene sunt în scădere

Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-a revizuit în scădere estimările privind evoluţia economiei europene, atât pentru acest an, cât şi pentru 2019, din cauza cererii externe mai slabe şi a preţurilor mai ridicate la energie, însă regiunea înregistrează încă un avans peste potenţial, transmite DPA.
Filip Stan
08 nov. 2018, 16:56
Veşti proaste de la FMI. Estimările privind evoluţia economiei europene sunt în scădere

Cererea internă, sprijinită de majorarea salariilor şi reducerea şomajului, rămâne un factor solid al creşterii în rândul economiilor europene. Totuşi, acestea se confruntă cu tensiunile comerciale globale, cu cererea externă mai slabă şi cu preţurile mai ridicate la energie, se arată într-un raport regional dedicat Europei şi publicat joi de instituţia financiară internaţională.

FMI se aşteaptă la o expansiune a economiei europene de 2,3% în 2018, mai redusă faţă de avansul de 2,8% înregistrat anul trecut, în timp ce în 2019 creşterea se va atenua la 1,9%. În mai, FMI previziona un avans de 2,6% anul acesta şi de 2,3% anul viitor, informează Agerpres.

Pe termen scurt, riscurile la adresa regiunii sunt legate în principal de „escaladarea tensiunilor comerciale”. Pe termen mediu, creşterea ar putea încetini din cauza întârzierii implementărilor reformelor de ajustare fiscală şi structurale, avertizează FMI.

Instituţia crede că ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără un acord ar putea avea ca rezultat bariere comerciale şi non-comerciale care ar putea de asemenea afecta avansul economiei europene.

În ultimii ani, Europa a înregistrat o creştere solidă deoarece multe riscuri nu s-au materializat. Datorită politicilor macroeconomice de sprijin, activitatea economică a continuat să se extindă în primul semestru din 2018, susţinută de cererea internă. Totuşi, există semne de încetinire în România, Turcia şi Marea Britanie, avertizează FMI, potrivit Agerpres.

Prognoza de creştere a fost înrăutăţită pentru aproape jumătate din ţările cuprinse în raportul FMI, din cauza cererii externe mai slabe şi a preţurilor mai ridicate la energie.

În statele dezvoltate din Europa, evoluţia economiei a fost revizuită în scădere, cu 0,3 puncte procentuale în 2018 şi cu 0,1 puncte procentuale în 2019, faţă de precedenta prognoză, informează Agerpres.

În statele din Europa emergentă, excluzând Turcia, previziunile sunt neschimbate pentru 2018 şi revizuite în sus, cu 0,2 puncte procentuale în 2019 şi în 2020. Macedonia, România şi Turcia au cea mai semnificativă revizuire în scădere, de aproximativ un punct procentual fiecare în 2018.

Dacă în aprilie FMI estima că, în 2018, Malta şi România vor înregistra în acest an cea mai mare creştere economică din Europa, de 5,7% şi, respectiv, 5,1%, în raportul publicat în octombrie, FMI şi-a revizuit, în jos, prognozele referitoare la avansul economiei româneşti până la 4% în 2018, cu 1,1 puncte procentuale mai puţin decât estima în primăvară, preconizând că în 2019 România urmează să înregistreze o creştere economică de 3,4%, cu 0,1 puncte procentuale mai puţin decât estima în aprilie.
 

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Destinația exotică cu plaje de vis și temperaturi perfecte în aprilie. Este locul perfect pentru relaxare și aici pare că timpul stă pe loc
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Cum trebuie să cultivi leușteanul în grădină ca să se regenereze singur de 3-4 ori pe an. Cele mai bune trucuri
Capital.ro
S-a dat ordin în România. Devine interzis pentru românii care stau la bloc. Trebuie să anunțe cu cel puțin 30 de zile înainte
Playtech.ro
Trei cutremure în România, în mai puțin de 4 ore. Cel mai puternic, produs într-o zonă atipică
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Sfaturile unui fost ofițer KGB pentru Europa: „Nu trebuie să mai fie pasivă. Are toate atuurile pentru a zdrobi Rusia ca pe un gândac”| INTERVIU
wowbiz.ro
Fratele Minervei, interviu cu ochii în lacrimi! Valentin Dima, amintiri cu Gabriela: „Mi-aaș dori ca toată lumea să aibă o soră cum am avut eu” | EXCLUSIV
Spynews
Horoscop sâmbătă, 12 aprilie 2025: Taurii se gândesc la viitor
Spynews
Armin Nicoară a fost alături de soția lui, Claudia Puican, în timpul nașterii. Cum s-a simțit când și-a văzut băiatul: „Sunt fericit”
Evz.ro
Actor celebru, probleme cu cămătarii. Și-a folosit nevasta ca să scape
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
kanald.ro
Cine sunt românii care primesc DOUĂ PRIME de Paște! Sumele vor fi virate săptămâna viitoare
Cancan.ro
Cătălina Ponor a ajuns de nerecunoscut! Cum s-a transformat trupul ei, la 7 ani după ce s-a retras din gimnastică
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Regulă pentru proprietarii care au pe gard Parcarea interzisă sau Loc rezervat. Se pot da până la 2 ani de închisoare
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
stirilekanald.ro
Mireasa a ajuns pe patul de spital după ce viitorul soț a fugit cu mama ei chiar înainte de nuntă. Banii și bijuteriile au dispărut
Vestea zilei în showbiz! Claudia Puican a născut. Armin Nicoară a anunțat numele băiețelului lor
MediaFlux
A treia recalculare a pensiilor. Majorări de 1.000 de lei, până de Paște, anunțate de șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Se schimbă regulile pentru portarea numerelor de telefon. Ce trebuie să ştii