Pentru întreg anul, cheltuielile cu dobânzile şi comisioanele pentru datoria publică guvernamentală sunt estimate la 16,63 miliarde lei, o sumă record, potrivit Profit.ro. În primele şase luni ale anului trecut, dobânzile s-au ridicat la 8,35 miliarde de lei, iar pentru întreg anul 2020 la 13,9 miliarde lei.
Veniturile bugetului în primele şase luni ale acestui an au fost de 176,38 miliarde lei, iar cheltuielile de 210,19 miliarde lei, rezultând un deficit de 33,8 miliarde lei.
Potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor şi citate de Profit.ro, nivelul îndatorării statului s-a situat la 49,5% din PIB în luna iunie, iar pentru iulie specialiştii se aşteaptă ca pragul de 50% să fie depăşit, în condiţiile în care statul a împrumutat la începutul lunii 3,5 miliarde de euro (17,2 miliarde lei) de pe piaţa externă.
Conform legislaţiei, salariile sunt îngheţate când datoria publică ajunge la 50% din PIB.
„Să ajungă la 50% întâi. Este vorba de estimări deocamdată. Haideţi să vedem – datoria, ca procent din PIB, are două elemente: una este datoria publică, cealaltă este PIB-ul nominal. PIB-ul nominal a crescut mult mai rapid decât ne aşteptam. Nu ştiu dacă vom ajunge la 50%. Vom vedea când ajungem la 50%. În acelaşi timp, este o recomandare, nu este o lege. Vom vedea ce se va întâmpla atunci, dar eu vă aduc aminte că în sectorul public, la începutul anului, am îngheţat salariile în sectorul public, înainte de a avea această trecere peste 50%. Deci nu aici este problema”, a declarat Florin Cîţu, întrebat miercuri la Guvern cum va proceda în contextul în care datoria publică care a ajuns la 49,7% din PIB, iar la 50% salariile ar trebui îngheţate, conform legii.