Vești proaste pentru bucureșteni. Potrivit economica.net, Romgaz, cel mai mare producător de gaze al țării și Electrocentrale București (Elcen), producătorul de energie electrică și termică al Bucureștiului, au negociat prețul gazului pentru următorul an, care începe de la 1 octombrie. Romgaz a fost de acord să livreze gaze către centralele electrotermice ale Elcen la prețul de 151 lei/MWh.
Astfel, Romgaz va livra către centralele din București gaze la un preț dublu față de cel de acum. Costul de producție al gigacaloriei ar crește cu circa 60%, iar prețul final, plătit de populație, puternic subvenționat și acum, cu 20%.
Primarul Capitalei trebuie să decidă dacă va majora subvenția, pe care nici acum, mai mică fiind, nu o poate plăti la timp, sau va accepta scumpirea cu 60% a apei calde și căldurii pentru bucureștenii racordați la termoficare.
Cele patru centrale din București, CET Vest, Sud, Progresu și Grozăvești, primesc gaze de la Romgaz pentru energia electrică și termică, cea din urmă livrată către Termoenergetica (fosta RADET), firmă a Primăriei. După această scumpire, Termoenergetica va plăti aproximativ 329 de lei/Gcal. La acesta se adaugă costul de transport și distribuție prin rețea.
Prețul final al gigacaloriei are ajunge la 590 de lei în București, față de 490 de lei, cât este în prezent. Cu toate acestea, în prezent bucureștenii plătesc un preț de doar 163 de lei/Gcal, puternic subvenționat de Primărie. Rămâne de văzut daă Nicușor Dan va decide să majoreze subvenția sau va crește prețul plătit de populație.
În iulie, Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că a decis să scoată toate proiectele directe ale unor companii de stat și private din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) transmis de România la Bruxelles, în locul finanțării directe a acestor proiecte punctuale urmând să fie organizată o selecție competitivă de proiecte.
Ministrul Energiei a mai spus că în PNRR va exista o linie de finanțare pentru proiecte de producție a energiei electrice pe bază de gaze naturale și hidrogen, aceasta fiind convenită ca soluție de tranziție în urma discuțiilor cu Comisia Europeană.
De asemenea, oficialul a mai spus că vrea să simplifice procedurile de achiziții în domeniul energiei pentru a limita posibilitatea ca selecția de proiecte să fie întârziată 2-3 ani de contestații, ceea ce ar face imposibilă atragerea fondurilor din PNRR până la termenul-limită stabilit de Comisia Europeană – finalul anului 2026.
Citește și: Șeful Gazprom: Prețurile la gaze urmează să crească și mai mult în Europa