Veşti proaste pentru bugetari. De asemenea, Cîţu anunțat faptul că Legea Bugetului pe anul 2021 este finalizată și va lansată în dezbatere publică. Cîțu susține că se va merge pe un deficit de 7%.
Premierul Cîțu a explicat că Legea Bugetului va lega sporurile bugetarilor de performanța acestora.
„E vorba despre plafonare în acest moment. Urmează ca legea salarizării să lege sporurile de performanţe.”, a spus premierul.
”Legea bugetului este finalizată, va lansată în dezbatere publică. Am avut câteva amendamente de lămurit cu partenerii din coaliție. Deficitul va fi de 7% sau 7,1%”, a adăugat Florin Cîțu.
Premierul a subliniat, sâmbătă, că, până la momentul actual, Guvernul a identificat sporuri în valoare de 600 de milioane de lei. Acesta a spus că “multe dintre sporuri vor dispărea”.
“Sporurile sunt în jur de 600 de milioane de lei, ceea ce am indentificat în acest moment. La buget veți vedea exact cum vor arăta aceste sporuri. Subvențiile nu vor mai fi la nivelul anului trecut.
Companiile de stat cu pierderi care vor să beneficieze de subvenții de la buget trebuie să vină cu un plan de reformă care să arate că pot fi pe profit câțiva ani de zile. Dacă nu, nu vor primi subvențiile și vor trebui să se descurce cu banii pe care îi au”, a spus Cîțu.
Acesta a reiterat că “multe dintre ele vor dispărea”.. De asemenea, şeful Executivuluia precizat că, cel mai probabil, luni bugetul cu aceste prevederi va fi pus în dezbatere publică.
Sporul pentru munca la calculator, sporul de toxicitate, spor pentru „uzura prematură a organismului”, dar și spor pentru praf sunt câteva dintre beneficiile salariale pe care le primesc bugetarii, sunt printre acele beneficii care le aduc mii de lei în plus, lunar, la salariu unor bugetari.
Totodată, acesta spune că va ține seama de oprirea „hemoragiei banului public” și a anunțat restructurarea companiilor de stat.
„Sunt acele companii de stat care au pierderi de ani de zile. Trebuie să spunem stop. Am spus: stop, ajunge, aici oprim această hemoragie a banului public şi bătaia de joc asupra banului public; cheltuielile cu subvenţiile s-au dublat şi acestea în perioada 2016-2020, dar nu am văzut o performanţă mai bună a acestor companii. Din contră, am văzut adâncirea pierderilor. Aşa că aceste companii de stat, care au pierderi, trebuie să vină cu un program de restructurare, dacă vor să mai fie susţinute”, a declarat Florin Cîțu.
Citeşte şi: Buget 2021. Cîţu anunţă restructurări şi oprirea hemoragiei banului public”