Sursa citată susține că sistemul e-Popriri implică o accelerare a sistemului de popririlor bancare, și reținerea din conturi doar a sumelor pe care debitorii trebuie să le restituie.
„Astfel, ulterior termenului de 30 de zile de la încetarea stării de urgență, măsurile de executare silită prin poprire vor începe sau se vor continua conform dispozițiilor legale în vigoare, aplicându-se în mod corespunzător prevederile Ordinului Ministrului Finanțelor Publice 1.665/2020 (ordinul care reglementează sistemul e-Popriri – n. red.). Ținând cont de cele de mai sus, menționăm că implementarea sistemului informatic e-Popriri se va realiza după împlinirea termenului de 30 de zile de la încetarea stării de urgență”, a transmis Serviciul comunicare, relații publice și mass media din cadrul ANAF.
Practic, reprezentanții Fiscului au confirmat astfel o informație care apăruse recent într-un memorandum adoptat de Guvern.
„Pentru sprijinirea conformării la plata obligațiilor fiscale, în cursul anului 2019 au fost adoptate și implementate următoarele măsuri: (…) în vederea implementării sistemului electronic de poprire a conturilor bancare, s-a aprobat înființarea organului de executare silită pentru îndeplinirea unor acte de executare silită prin procese electronice masive și s-a reglementat stabilirea mijloacelor electronice de transmitere la distanță a actelor de executare și a procedurii de comunicare a acestora.
Implementarea va fi finalizată la împlinirea termenului de 30 de zile de la încetarea stării de urgență. De asemenea, au fost adoptate reglementările necesare astfel încât poprirea să fie ridicată la îndestularea sumei poprite, iar debitorului să-i fie eliberate conturile cât mai repede”, se arată în memorandumul prin care Guvernul a adoptat Programul Național de Reformă 2020.
Imediat după ce România a intrat în stare de urgență, Executivul a suspendat popririle bancare pentru datorii fiscale pe toată durata stării de urgență. Începând din 15 mai, pentru o durată de 30 de zile, România se află în stare de alertă, iar măsurile privind popririle se aplică în continuare. Având în vedere că starea de alertă va expira pe data de 13 iunie, sistemul e-Popriri va deveni funcțional din 14 iunie 2020, atunci când se vor relua popririle bancare.