Deputaţii din Comisia pentru drepturile omului nu au vrut să îşi asume public votul dat pe iniţiativele înscrise pe ordinea de zi, făcând posibil accesul presei doar pe parcursul dezbaterilor.
Raportul asupra acestui proiect de lege care urmază să fie supus votului plenului va fi întocmit de Comisia de sănătate, sesizată pe fond.
În dezbaterea proiectului de lege, deputatul PNL Adriana Săftoiu a susţinut că legea ar trebui să rămână mai mult timp în dezbatere, afirmând că este „o lege cu impact”, în timp ce USR şi PNL au făcut apel la dreptul la sănătate, respectiv la dreptul la fericire de care ar trebui să se ţină cont în procesul decizional al Parlamentului.
Presedintele comisiei, Ibram Husein, a afirmat că susţine legea în forma actuală, precizând însă că sunt ţări care au permis apariţia unor cluburi în care se fumează în ciuda legislaţiei restrictive, oferind exemplul Germaniei şi al Turciei.
La dezbaterea iniţiativei legilative a fost prezent şi un reprezentant al Asociaţiei organizatorilor de sloturi care a cerut ca spaţiile destinate jocurilor de noroc să fie execeptate rigoriilor legii anti-fumat.
Iniţiativa legislativă redefineşte noţiune de spaţiu public înschis drept „orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este încadrat de pereţi în jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar său permanent, cu execpţia spaţiilor cu destinaţie locativă”.
De asemenea, proiectul prevede că spaţiu închis de la locul de muncă se înţelege orice spaţiu care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este încadrat de pereţi de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, aflat într-un loc de muncă, astfel cum este definit în Legea securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006.
Proiectul pentru modificare a legii anti-fumat permite fumatul „numai în camere special amenjate” care servesc exclusiv fumatului şi activităţilor asociate fumatului, cum ar fi, consumul de cafea, băuturi calee sau băuturi răcoritoare.
Potrivit proiectului de lege menţionat, „fumătorii se pot constitui în asociaţii sau cluburi de fumători, care pot amenaja spaţii speciale destinare exclusiv fumatului şi activităţilor asociate fumatului”.