Vești proaste pentru fumători! După ce în anul 2022 prețurile alimentelor de bază au explodat, noul an vine cu noi scumpiri pentru mai multe produse și servicii printre care se află și țigările.
În anul 2023, accizele pentru produsele fabricate din tutun vor crește foarte mult. Prețul unui pachet de țigări urmează să crească în medie, cu aproximativ un leu.
Astfel, cei care fumează în medie câte un pachet de țigări pe zi, la final de lună, vor scoate din buzunar 30 de lei în plus, dacă nu și mai mult.
Mai mult, cei care de regulă fumează câte două sau trei pachete pe zi vor simți și mai mult majorările de preț.
În aceste momente, prețul unui pachet de țigări pornește de la 22 de lei și poate să ajungă în funcție de aromă și calitate, și la 50 de lei.
După ce vor fi aplicate noile accize, prețul celui mai ieftin pachet de țigări va ajunge la cel puțin 23 de lei.
Din păcate, aceste creșteri de prețuri vor încuraja și mai mult piața neagră și contrabanda cu tutun, care sunt într-o continuă expansiune pe piața din România, iar statul ca de obicei, va ajunge să piardă sume importante de bani din cauza celor care practică astfel de afaceri fără să își plătească taxele către stat.
Și țigările electronice, care eliberează nicotină sub formă de vapori, vor fi taxate pentru prima dată la nivelul întregii Uniuni Europene.
Noul regim fiscal va alinia impozitarea noilor produse din tutun, cum ar fi vaping-ul și tutunul încălzit, la cea a țigărilor. Factorii de decizie politică din întreaga lume privesc din ce în ce mai puțin favorabil popularitatea acestor noi produse în rândul tinerilor.
Produsele de vaping mai puternice vor fi supuse unei accize de cel puțin 40%, în timp ce produsele de vaping mai puțin puternice vor fi supuse unei accize de 20%. Produsele din tutun încălzit vor fi, de asemenea, afectate de o acciză de 55%, adică o rată de impozitare de 91 de euro la 1.000 de articole vândute.
De asemenea, accizele la țigări ar crește considerabil în țări precum Austria și Luxemburg, unde prețurile sunt scăzute în raport cu veniturile. Se preconizează că majorarea taxelor pe țigări va genera 9,3 miliarde de euro în plus pentru statele membre ale UE, potrivit economedia.ro.
Aceste modificările au ca scop accelerarea eforturilor UE de a ajunge la o „generație fără tutun” până în 2040.
În cadrul Planului UE de combatere a cancerului, oficialii din domeniul sănătății doresc să reducă consumul de tutun în rândul cetățenilor UE de la nivelul actual de aproximativ 25% la 20% în 2025 și la mai puțin de 5% până în 2040.
Citește și Adrian Mutu, petrecere cu manele, alcool şi ţigări: „Degeaba sunt eu milos / Cu şarpele veninos”