Vești proaste pentru iubitorii de animale! Noi reguli pentru proprietarii de câini. S-a schimbat legea

Vești proaste pentru iubitorii de animale! Conform unui proiect de ordin al ANSVSA, proprietarii de câini nu mai au voie să iasă cu animalele în spațiul public fără să aibă asupra lor documentele care atestă că patrupedul are toate vaccinurile făcute, dar și microcip.
Alina Costache
03 apr. 2024, 09:33
Vești proaste pentru iubitorii de animale! Noi reguli pentru proprietarii de câini. S-a schimbat legea

Vești proaste pentru iubitorii de animale! Conform unui proiect de ordin al ANSVSA, proprietarii de câini nu mai au voie să iasă cu animalele în spațiul public fără să aibă asupra lor.

Citește și Fără animale de companie la bloc. Câinii şi pisicile pot ajunge pe panoul de la întreţinere

Potrivit unui proiect de ordin al ANSVSA, proprietarii de câini nu mai au voie să iasă cu animalele în spațiul public fără să aibă asupra lor carnetele de sănătate, cu vaccinuri și deparazitări la zi, și fără ca aceștia să fie microcipați și înregistrați în Registrul de evidență a câinilor cu stăpâni (RECS).

Mai mult, vaccinarea antirabică va fi obligatorie atât pentru pisicile, cât și pentru câinii cu vârste de peste 3 luni.

ANSVSA vrea să rezolve problema maidanezilor prin instituirea unor reguli draconice pentru proprietarii de câini.

Astfel, aceștia nu vor mai avea voie să-și plimbe câinii în spațiul public fără ca animalele să fie înregistrate în RECS. Totodată, proprietarii de câini trebuie să aibă asupra lor carnetele de sănătate ale patrupedelor.

Potrivit unui proiect de ordin al ANSVSA, câinii născuți pe teritoriul României se vor identifica exclusiv prin implantarea unui microcip în termen de maximum 90 de zile de la fătare, dar în orice caz înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spații publice a acestora, de către medici veterinari din unitățile medicale veterinare de asistență.

Înregistrarea în RECS a câinilor identificați se realizează odată cu microciparea și eliberarea carnetului de sănătate, în cazul prezentării proprietarilor la sediul utilizatorilor RECS, respective în maximum 5 zile de la implantarea microcipului, în cazul deplasării medicului veterinar la sediul proprietarului sau în cazul în care, din motive tehnice, nu a fost posibilă înregistrarea în RECS.

Câinii cu stăpân proveniți din state membre ale Uniunii Europene sau țări terțe se înregistrează în RECS în termen de maximum 30 de zile de la intrarea pe teritoriul României, dacă aceștia rămân pe teritoriul României mai mult de 90 de zile.

Astfel, câinii neidentificați și neînregistrați aflați în spațiile publice sunt considerați câini fără stăpân și sunt tratați conform prevederilor legislației specifice în vigoare, susține ANSVSA.

În cazul deplasării câinilor în spațiile publice pe teritoriul României, proprietarii acestora au obligația de a deține asupra lor carnetul de sănătate al animalelor, care să ateste efectuarea acțiunilor sanitar-veterinare, precum și identificarea și înregistrarea în RECS sau, în cazul câinilor proveniți din alte state, de a deține asupra lor pașapoartele animalelor.

Proprietarii de câini au obligația de a notifica medicului veterinar identificator, în scris, în termen de maximum 5 zile de la producere, iar medicul veterinar are obligația de a înregistra în RECS, în fișa animalului, imediat după primirea notificării orice eveniment referitor la animal și orice modificare a datelor de contact ale proprietarului, înregistrate în RECS: număr de telefon, adresă de e-mail, adresă etc. În cazul morții animalului, proprietarii au obligația de a solicita medicului veterinar identificator, odată cu înregistrarea în RECS și consemnarea morții în carnetul de sănătate.

Microciparea pare o mică afacere

În cazul vânzării sau donării câinelui, atât vechiul, cât și noul proprietar al câinelui au obligația să solicite medicului veterinar identificator și operator al RECS să înregistreze în acest registru evenimentul și datele noului proprietar.

Proiectul de ordin al ANSVSA prevede și faptul că proprietarii câinilor au obligația să achite contravaloarea costurilor legate de identificarea și înregistrarea în RECS, a serviciilor prestate de către unitățile medicale veterinare de asistență sau de clinicile veterinare universitare.

„Începând cu data intrării în vigoare a prezentelor norme, orice modalitate de identificare alternativă pentru câini este interzisă. Câinii identificați printr-un mijloc de identificare alternativ se identifică prin microcipare și se înregistrează în RECS. Deținerea de câini neidentificați și neînregistrați conform prezentelor norme este interzisă.

Citește și Bărbat din Bihor reținut, după ce a ucis câinele vecinului. O femeie, martoră la incident, i-a cerut să îi spânzure și pe ai ei

Proprietarii au obligația să deparaziteze periodic animalele și să le vaccineze antirabic. Vaccinarea contra rabiei a câinilor și a pisicilor în vârstă de peste 3 luni, în România, este obligatorie”, se mai arată în proiectul de ordin al ANSVSA, potrivit ZiaruldeIași.ro.

Spynews
Horoscop miercuri, 24 iulie 2024: Peștii vor avea parte de o surpriză plăcută
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Se schimbă vremea în România: un ciclon cu temperaturi scăzute și furtuni puternice ajunge în țara noastră
Capital.ro
Amendă dacă nu ai acest aparat în mașină. Este obligatoriu pentru șoferi
Playtech.ro
Se închide circulația pe Autostrada Soarelui! Pe unde să circuli ca să ajungi la mare
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Suspectul în cazul crimei din Brăila și-a sunat mama din arest! Ce i-a spus despre acuzațiile procurorilor
Spynews
Mâncare cu viermi pentru bolnavii de leucemie. Ce spun cei de la Spitalul Fundeni din Capitală / Video tulburător
Evz.ro
Acești șoferi nu mai au scăpare. Amenzile curg în ultima vreme
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri și ce i-a cerut să-i aducă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Primele declarații făcute de presupusul autor al crimei din Brăila: „Am fost acolo”. Ce spune bărbatul despre vizita făcută Marinei, doctorița ucisă în propriul cabinet
Capital.ro
Au intrat banii pe carduri. Statul a efectuat plățile pe 22-23 iulie. Românii să-și verifice contul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Sms Candidat al Partidului Democrat, Kamala Harris Se Apropie de Donald Trump în Sondaje
MediaFlux
BANI ÎN PLUS pentru 3 milioane de pensionari. Care va fi CEA MAI MICA pensie
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!