Vara nu vine cu vești tocmai bune pentru iubitorii de vacanțe. Taxele turistice explodează în 2024. Mai multe orașe europene au început să introducă taxe turistice sau chiar să le majoreze pe cele existente deja. Acestea ajută la întreținerea infrastructurii turistice și la gestionarea impactului asupra comunităților locale.
În ultimul an, nivelul taxelor a crescut considerabil, unele dintre ele peste valorile propuse inițial.
Orașele europene au mărit taxele turistice mai mult decât s-ar fi așteptat iubitorii de vacanțe.
De exemplu, Veneția a introdus o taxă de intrare pentru turiști. Aceasta variază între 3 și 10 euro pe zi, în funcție de sezon și de numărul de vizitatori. Taxa are rolul de a ajuta la întreținerea orașului și la gestionarea numărului crescut de turiști care vizitează în fiecare an orașul.
Și Barcelona se numără printre orașele care măresc taxele. Orașul a crescut cu puțin timp în urmă taxa turistică. Acum, aceasta variază între 1,75 și 3,50 euro pe noapte, în funcție de tipul de cazare ales. Măsura a fost luată pentru a susține dezvoltarea durabilă a turismului și pentru protejarea patrimoniului cultural.
De asemenea, Amsterdam a introdus o taxă turistică de 7% din costul cazării, plus o sumă de 3 euro de persoană pe noapte pentru hoteluri. Această taxă a fost majorată pentru a diminua efectele negative ale turismului excesiv.
În Paris, taxa turistică a fost majorată și aceasta este cuprinsă între 0,20 și 5 euro pe noapte, în funcție de tipul de cazare pentru care turistul optează. Veniturile obținute sut utilizate pentru întreținerea atracțiilor turistice și pentru îmbunătățirea serviciilor oferite vizitatorilor.
Roma are o taxă de oraș care poate urca până la 7 euro pe noapte pentru cazările de lux, iar aceasta este menită să ajute la finanțarea proiectelor de infrastructură, dar și la întreținerea obiectivelor istorice.
Citește și: Top 3 vacanțe atipice. Dacă vrei să eviți aglomerația, alege una dintre aceste destinații subestimate
Taxele din țările europene cresc din mai multe motive, iar printre acestea se numără și impactul pe care pandemia l-a avut asupra economiei orașelor populare în Europa. În plus, turismul excesiv pune presiune pe infrastructura locală, iar taxele turistice sunt menite să finanțeze întreținerea și îmbunătățirea acesteia și să promveze turismul sustenabi, care să reducă efectele negative asupra mediului.
Citește și: Vacanţe 2024. Compania aeriană preferată de români scumpeşte toate biletele