Taxa care îi va sărăci pe români începând cu 1 iulie. Conform unui act normativ publicat recent pe site-ul ANAF și deschis pentru consultare publică, se propune impunerea unui impozit suplimentar pentru transportul recoltelor proprii de către agricultorii care operează cu atestate și carnete de producător. Acest impozit suplimentar este parte a unei inițiative menite să completeze lista bunurilor cu risc fiscal ridicat transportate pe cale rutieră.
Astfel, proiectul de act normativ propune includerea unor produse agricole, precum legumele, fructele, laptele, ouăle și mierea, în această nouă listă. Această măsură vizează să reglementeze și să impoziteze mai strict transportul acestor produse agricole de către producătorii care dețin atestate și carnete de producător.
Invitat în cadrul emisiuneii Agrostrategia de pe TVR 1, Dorin Cojocaru a arătat că o nouă taxă va fi suportată de către micii producători agricoli. Impozitul va viza operațiunea de transport a mărfurilor agricole, activitate ce se va face în baza unei legislații noi sub controlul ANAF.
”Pe site-ul ANAF a fost E-transport. Micii producători și chiar marii fermieri nici nu știu ce înseamnă asta. Stimați mici producători care aveți certificat de producător, carnet de comerciant, o să mai aveți încă un cod digital, pe care o să îl plătiți la ANAF, cu care să puteți să vă duceți roșiile la piață sau laptele la centrul de colectare.”
Înseamnă alți bani, altă distrație. De la 1 iulie 2024 ar urma să intre în vigoare”, a declarat Dorin Cojocaru, care a precizat că actul normativ a fost publicat pe site-ul ANAF pentru consultare publică, potrivit Agrointel.
În forma actuală a proiectului de act normativ, aceasta va afecta direct micii producători agricoli, cei care își fac pe cont propriu transportul produselor pe care le obțin în exploatație.