Anghel Iordănescu a explicat că propunerile sale vor fi votate şi validate de Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Fotbal. „Prin funcţia pe care o voi deţine, eu voi face propuneri către Comitetul Executiv vizavi de numirea antrenorului echipei naţionale. Eu voi discuta cu candidaţii la această poziţie, la cea de antrenor al primei reprezentative şi a celorlalte selecţionate, apoi vom analiza în Comisia Tehnică după care voi merge cu propunerea respectivului antrenor să o susţinem în Comitetul Executiv. Acelaşi lucru e valabil şi atunci când rezultatele muncii unui antrenor la o echipă naţională nu sunt corespunzătoare, în urma unor analize complexe în Comisia Tehnică, eu voi fi cel care voi propune demiterea selecţionerului respectiv. Voi susţine argumentele mele în faţa Comitetului Executiv care, desigur, va vota ce se va întâmpla cu respectivul antrenor”, a spus Iordănescu.
Citeşte şi Un jucător din Generaţia de Aur e gata să salveze naţionala: Mă văd selecţioner şi fără Gică Popescu la FRF
Prezent la conferinţă, Mircea Sandu l-a completat pe Iordănescu spunând că este normal ca un selecţioner să fie numit şi demis la propunerea unui director tehnic şi a dat ca exemplu federaţia franceză. Însă, până acum, în perioada de peste 20 de ani în care Mircea Sandu s-a aflat la conducerea FRF, propunerea de numire şi demitere a selecţionerului intra în atribuţiile sale. Sandu a anunţat că la 5 martie 2014, când sunt programatele alegerile pentru preşedinţia FRF, nu va mai candida pentru un nou mandat. „Aşa este corect, aşa este şi în Franţa, direcţia tehnică este cea care propune Comitetului Executiv antrenorul echipei naţionale. Deci Comisia Tehnică propune, nu preşedintele federaţiei. Preşedintele e preşedinte, dar oamenii (n.r. – membrii Comisiei Tehnice) ştiu care antrenor e mai bun şi aşa mai departe. Însă, directorul tehnic nu are ca principal obiectiv numirea antrenorului sau a antrenorilor echipelor naţionale. Principalul obiectiv este strategia şi apoi să urmărească aplicarea acestei strategii. Între altele, în această strategia este şi numirea. Deci cheamă patru-cinci, analizează în cadrul Comisiei Tehnice şi după aia se hotărăsc şi merg în Comitetul Executiv. Foarte frumos, aşa e procedura internaţională”, a menţionat Mircea Sandu.
Anghel Iordănescu a ţinut să precizeze că relaţia sa cu actualul selecţioner, Victor Piţurcă, va fi una de prietenie. „Sunt prieten cu Piţurcă, sunt coleg cu Piţurcă, voi colabora cu Piţurcă, am colaborat bine cu Piţurcă. Am fost împreună la Steaua şi îl consider pe Piţurcă nu fostul meu jucător, ci ca prietenul şi colegul meu. Pentru că el, Stoica, Boloni m-au ajutat enorm atunci când am preluat Steaua într-un moment de top. Ei au fost atunci prietenii mei cei mai apropiaţi. Restul că vrea Piţi să spună ceva, că s-o fi supărat că pe analiza mea vizavi de pierderea calificării de la baraj… am făcut-o pentru că, fiind om de fotbal, îmi dă dreptul să îmi spun punctul de vedere. Şi am spus şi o mai spun: calificarea s-a pierdut la Atena. Probabil că dacă nu o să ne înţelegem în federaţie, o să ne înţelegem ca vecini, acasă. Îl chem la mine, îi dau o bere şi gata”, a afirmat Iordănescu.
El a adăugat însă că una dintre atribuţiile sale este şi de control al activităţii antrenorilor echipelor naţionale. „Vreau să fie clar pentru toată lumea, nu sunt într-o competiţie cu Victor Piţurcă. El este antrenorul echipei naţionale. Din ce ştiu eu, are contract cu FRF, respect ce a făcut prin cele două calificări obţinute de el şi deja Victor Piţurcă intră în categoria marilor antrenori din fotbalul românesc. Personal, prin mandatul pe care îl am, activităţile mele sunt de coordonare, de îndrumare, de cooperare, dar şi de control. Iar controlul începe din vârful piramidei, de la prima reprezentativă şi până la ultima selecţionată de juniori. Din acest punct de vedere lucrurile sunt foarte clare”, a explicat Anghel Iordănescu.
În ceea ce priveşte selecţia şi alcătuirea primului unsprezece, antrenorul va avea în continuare decizia finală. „Responsabilitatea rezultatelor aparţine antrenorului echipei naţionale. Antrenorul este cel care răspunde, el este care face selecţia şi echipa. Control şi, hai să zicem, supraveghere va fi din partea mea, pentru că mă veţi vedea la toate antrenamentele tuturor echipelor naţionale. Cu siguranţă, înaintea unei competiţii, unui meci, lunea o să vedeţi antrenorii echipelor naţionale respective la noi, la Comisia Tehnică în birou, când voi cere să mi se dea programul de pregătire. Să îl vedem, să îl comentăm, dacă e nevoie de o sugestie o să o face, dar decizia finală aparţine antrenorului care răspunde şi de rezultat, de îndeplinirea obiectivului”, a precizat Iordănescu.