Vești proaste pentru profesori la final de an. Salarii și sporuri înghețate, fără vouchere de vacanță în Învățământ, în 2025

Bugetarii, inclusiv cel din Învățământ, va avea salariile înghețate în 2025, la nivelul celor din decembrie 2024, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență pregătit de Guvern. Sporurile sau contractele de plata cu ora sunt și acestea înghețate pentru anul viitor, iar voucherele de vacanță vor fi sistate, scrie Edupedu.ro.
Alina Costache
24 dec. 2024, 09:32
Vești proaste pentru profesori la final de an. Salarii și sporuri înghețate, fără vouchere de vacanță în Învățământ, în 2025

Vești proaste pentru profesori la final de an. Salariile și sporurile ar putea fi înghețate, din ianuarie 2025. De asemenea, profesorii ar putea rămâne și fără vouchere de vacanță anul viitor. Înghețarea salariilor din Învățământ vine la pachet cu cea a salariilor din întreg sectorul bugetar, scrie edupedu.ro.

„Cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de functie/indemnizatiilor de încadrare lunară precum și cuantumul indemnizatiile lunare pentru functiile de demnitate publică şi functiile asimilate acestora, se mentin la acelaşi nivel cu cel ce se acordă pentru luna decembrie 2024, în măsura în care personalul ocupă aceeași functie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleași conditii.

Citește și: ANAF îi taxează pe toți românii care au în cont această sumă, indiferent de bancă, de la 1 ianuarie 2025

În anul 2025, începând cu data de 1 ianuarie, cuantumul sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor, primelor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se mentine cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2024, în măsura în care personalul ocupă aceeasi functie şi își desfăşoară activitatea în aceleasi conditii.”, conform documentului citat de edupedu.ro.

Pe lângă înghețarea sporurilor din Învățământ, s-ar suspenda și concursul național de Titularizare, pentru că Ministerul Educației ar mai avea voie să organizeze concurs doar pentru cel mult 15% dintre posturile vacante, conform documentului citat.

„Art. VI – (1) În anul 2025, numărul maxim de posturi care se finanteaza din fonduri publice, pentru institutiile si autoritatile publice, indiferent de modul de finantare si subordonare, se stabileşte de către ordonatorii de credite astfel încât să se asigure plata integrală a drepturilor de natură salarială acordate în conditiile legii, cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate prin buget.

(2) Dacă în cursul exercitiului bugetar intervin evenimente care conduc la majorarea cheltuielilor de personal aprobate prin buget, ordonatorii de credite dispun masurile necesare în vederea încadrării în bugetul aprobat, în conditiile legii, recurgând dar fără a se limita la măsurile prevăzute la art. 18 alin. (5) și (6) din Legea responsabilitatii fiscal-bugetare nr. 69/2010, republicată, cu modificările si completările ulterioare.

Citește și: Lovitură pentru pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile în ianuarie 2025. Bolojan: Problema nu este că cineva nu doreşte să indexeze, ci să gândeşti dacă ai resurse

Art. VII – (1) Începând cu 1 ianuarie 2025 se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din autoritatile si institutiile publice astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificările si completările ulterioare, si la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificările si completările ulterioare, indiferent de sistemul de finantare şi de subordonare, inclusiv activitatile finantate integral din venituri proprii.

(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), posturile pentru care au fost demarate procedurile de organizare a concursurilor la data intrării în vigoare a prezentei ordonante de urgenţă, precum si cele a căror ocupare a fost deja aprobată de Guvern prin memorandum pot fi ocupate în conditiile legii.

(3) Prevederile alin. (1) nu se aplică posturilor unice vacante.

(4) Prin post unic, în sensul alin. (3), se intelege:

a) acel post ale cărui atributii, prin continutul si natura lor, sau responsabilitati stabilite nu se regăsesc într-o altă componentă organizatorică; ori

b) un post dintre posturile aflate în compartimentele în care există numai posturi vacante.

(5) Prin exceptie de la prevederite alin. (1), ordonatorii principali de credite, în cazuri temeinic justificate, pot aproba ocuparea unui procent de maximum 15% din totalul posturilor ce se vor vacanta după data intrării în vigoare a prezentei: ordonante de urgentd, numai în conditiile încadrării în cheltuielile de personal aprobate prin buget, la nivel de ordonator principal de credite, pe fiecare sursă de finantare în parte.

Pentru posturile din institutiile de învățământ preuniversitar de stat, respectiv instituțiile de învățământ superior de stat, urmărirea încadrării în procentul de maximum 15% se realizează la nivelul Ministerului Educatiei, respectiv la nivel de ordonator principal de credite, după caz”.

Pentru sindicatele din Învățământ înghețarea salariilor era cumva previzibilă, după anunțurile date recent. Pe 11 decembrie Edupedu.ro scria despre anunțul sindicatelor de la Hunedoara care transmiteau membrilor din școli că nu există certitudini în ceea ce privește ultima etapă a creșterilor salariale preconizate, printr-o viitoare lege a salarizării.

 

 

 

DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Spynews
Mihai Leu, transportat de urgență la spital. Fostul campion e în stare critică la Terapie Intensivă. A fost adus la Spitalul Fundeni cu elicopterul
Bzi.ro
Laura Cosoi, apariție neașteptată în costum de baie! Arată senzațional la 43 de ani, după 4 nașteri
Fanatik.ro
Cât costă o vacanță în Grecia la finalul primăverii. Prețurile sunt mai mici, iar temperaturile numai bune pentru baie
Capital.ro
Elena Udrea, eliberată?! S-a ADMIS. Decizia luată azi, 29 aprilie, de Tribunalul Prahova
Playtech.ro
Orașul din România care schimbă taxa pentru turiști. Ce sumă vor scoate din buzunar vizitatorii pentru o vacanță acolo, indiferent de durată
DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Adevarul
Mihai Leu, în stare critică. Fostul mare pugilist a fost adus cu elicopterul la București
wowbiz.ro
România, fără curent în următoarele zile! Vestea vine după blackout-ul din Spania și Portugalia. Lista zonelor care nu vor avea electricitate. Ce se întâmplă, de fapt?
Spynews
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Spynews
Mihai Mitoșeru, primele declarații despre noua iubită! Este prima relație oficială după divorț
Evz.ro
Întreruperi de curent în Capitală, după pana imensă din Spania
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Românii din acest oraș sunt sfătuiți să evite apa de la robinet! Primarul a făcut anunțul
Cancan.ro
Ce a făcut angajata unui fast-food din Plaza România, după ce a aflat că Piedone face controale în zonă. Șeful ANPC a prins-o în fapt!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se reia turul II în România? Anunțul venit azi, 29 aprilie: Neconstituțională și abuzivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
Cum a arătat prima dezbatere electorală între candidați. Crin Antonescu, Nicușor Dan și Elena Lasconi, atacuri politice și replici tăioase! George Simion a părăsit sala după doar câteva minute
Pană de curent în România. Autorităzile au făcut acum anunțul: zonele afectate
MediaFlux
Vești proaste pentru pensionari. Ce spun ministrul Muncii și cel al Finanțelor despre creșterile de pensii și recalcularea lor
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Un nou SUV poate fi comandat în România, începând de azi. Ce preţ are faţă de Dacia Bigster