Facturile la energie electrică ale românilor vor cunoaște o nouă creștere începând cu data de 1 iulie 2024. Experții din domeniul energiei avertizează că această majorare va duce inevitabil la creșterea tarifelor aplicate consumatorilor. Astfel, cei mai afectați de această schimbare vor fi utilizatorii casnici și industriali.
Începând cu 1 iulie, facturile la energia electrică vor suferi o nouă scumpire. Această creștere vine ca urmare a deciziei Agenției Naționale pentru Reglementare în Energie (ANRE) de a majora cu 40% tariful pentru serviciile de sistem, esențiale pentru menținerea în siguranță a sistemului energetic național. Anterior, acest tarif fusese deja majorat la 1 ianuarie, de la 6,64 lei pe MWh la 9,17 lei pe MWh.
Prin urmare, începând cu luna iulie, tariful pentru serviciile de sistem va crește de la 9,17 lei la 12,84 lei pe MWh. Această majorare se va reflecta în facturile tuturor consumatorilor din România, indiferent de categoria din care fac parte.
„Modificarea valorii tarifului a fost determinată de aplicarea mecanismului de corectare a deviațiilor semnificative de la prognoza care a stat la baza aprobării tarifului intrat în vigoare la data de 01 ianuarie 2024, în conformitate cu prevederile cadrului de reglementare emis de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei”, a precizat Transelectrica în raportul transmis către Bursa de Valori București.
De această majorare vor fi afectați clienții cu consum mai mare de 300 kWh pe lună, care plătesc prețuri mai mici decât cele plafonate.
În aceste condiții, vor plăti cu aproximativ 2 lei în plus la factură, în timp ce consumatorii cu un plafon mediu de 125 de kwh vor resimți o scumpire de 63 de bani/ lună.
Prețurile finale sunt plafonate de către stat până la 31 martie 2025, deci cei care plătesc 0,68 lei sau 0,8 lei pe kWh nu vor simți nicio modificare în facturi până când piața va fi liberalizată.
ANRE a decis majorarea acestui tarif în timpul anului, la solicitarea Transelectrica, fie pentru că prețul energiei pentru serviciile de sistem a fost mai mare decât ce a calculat Autoritatea când a stabilit acest tarif, la 1 ianuarie 2024, sau pentru că a crescut cantitatea de energie electrică necesară funcționării Sistemului Energetic Național comparativ cu ce se prognozase.
Transelectrica este o companie de stat controlată de Secretariatul General al Guvernului și este operatorul de transport şi sistem al energiei electrice din România. Compania gestionează şi operează o reţea electrică de transport de circa 9.000 de kilometri de linii electrice aeriene şi 81 de staţii electrice de transformare.