Vești proaste pentru români! Facturi mai mari la gaze, în plină vară. Motivul pentru care oamenii vor scoate și mai mulți bani din buzunar

Vești proaste pentru români! Luna aceasta vor veni facturi mai mari la gaze, chiar dacă afară este caniculă în toată regula. Motivul? Majorarea cu 24,1% a tarifelor de distribuție! Vezi mai jos toate detaliile.
Filip Stan
20 aug. 2024, 12:23
Vești proaste pentru români! Facturi mai mari la gaze, în plină vară. Motivul pentru care oamenii vor scoate și mai mulți bani din buzunar

Românii vor plăti luna aceasta facturi mai mari la gaze, în ciuda caniculei de afară, din cauza majorării cu 24,1% a tarifelor de distribuție!

Conform AEI, statul a dublat tarifele în ultimii 3 ani, pentru a compensa gratuitatea din 2020.

Te-ar putea interesa și Ministrul Energiei, anunţ de ultimă oră despre facturi. Se schimbă schema de compensare, cine va fi afectat

Deși e o căldură infernală, românii vor plăti facturi mai mari la gaze, după ce ANRE a probat majorarea cu 24,1% a tarifelor de distribuție pentru cel mai mare operator de distribuție gaze naturale din România, anunță Asociația Energia Inteligentă (AEI).

„Această majorare vine după alte majorări stabilite de ANRE pentru aceste tarife de distribuție gaze: cu 11% în anul 2022 și cu 52,2% în anul 2023, respectiv în 3 ani am avut o dublare a tarifului de distribuție pentru acest operator. Această creștere a tarifelor se datorează în special ”gratuitățiilor” introduse în anul 2020 prin Legea 155/2020, care modifică vechea lege a energiei electrice și gazelor”, arată AEI, printr-un comunicat semnat de președintele Dumitru Chisăliță.

Conform acestuia, ”românii nu s-au învățat în cei 34 de ani de la Revoluție că atunci când politicienii îți oferă ceva gratuit, ajungi să plătești mult mai mult decât dacă nu ar fi gratuit”.

Asociația spunea în 2020, referitor la gratuitățile anunțate de stat prin Politicile de creștere a gradului de conectivitate la resursele de gaze naturale pentru sectorul rezidențial că ”racordarea gratuită la rețeaua de distribuție a gazelor naturale prezintă o serie de dezavantaje și, mai mult, chiar riscuri

Astfel, ”există o premisă falsă că procesul de racordare la rețeaua de distribuție a gazelor naturale este gratuit, deoarece costurile asociate cu acest proces vor fi disipate în factura tuturor clienților din rețeaua de distribuție respectivă, prin majorarea tarifului de distribuție al gazelor naturale”.

În plus, este posibil ca mulți clienți casnici, furați de ”mirajul” racordării gratuite, să solicite acest lucru, însă racordarea cu titlu gratuit a clienților casnici nu este însoțită însă și de asumarea unei obligații din partea acestora și pentru a consuma gaze.

Această situație va genera costuri adiționale pentru clientul final, întrucât rentabilitatea unei rețele de distribuție scade invers proporțional cu volumele care nu sunt vehiculate prin conductele sale.

Pel lângă cele menționate anterior, un alt efect negativ al racordării gratuite la rețeaua de gaze poate fi creșterea numărului consumatorilor vulnerabili.

Calitatea de vulnerabil presupune, apriori, faptul că beneficiază deja de o formă de alimentare cu energie, dar nu poate, din considerente eminamente materiale, să suporte costurile cu factura energetică.

Un proces intensiv de racordare cu titlu gratuit a clienților doritori nu vine în sprijinul clienților vulnerabili, ci dimpotrivă, creează premisele majorării acestei categorii de clienți la nivel național prin majorarea tarifului de distribuție al gazelor naturale, explicată mai sus.

Tratamentul discriminatoriu între consumatorii casnici deja racordați la sistemul de distribuție al gazelor naturale și cei care doresc să se racordeze cu titlu gratuit poate fi o altă problemă a racordării gratuite a noilor consumatori, conform Economica.ro.

Să luam în considerare situația paradoxală în care o conductă de distribuție realizată integral pe banii unui consumator, anterior intrării în vigoare prevederilor noului ordin ANRE, va fi utilizată gratuit de noul consumator.

Vechiul consumator se va regăsi în ipostaza de a achita parțial (prin tarif) și costurile cu racordarea utilizată de noii clienți racordați”.

Prima tendință ar fi să dăm vina pe operatorii de distribuție, doar că aceștia au aplicat legile și reglementările făcute de instituțiile statului, și care au determinat costuri făcute pentru unii consumatori, să fie plătite de alții consumatori.

Conform comunicatului, ”Asociația Energia Inteligentă atrăgea atenția cu 3 ani în urmă că ”racordarea gratuită” nu este pentru ”bieții oameni din mediul rural, care se încălzesc cu lemne, așa cum se vehiculează, este un proiect pentru ”băieții deștepți” care au construit ”haotic” în zona periurbană sau firmele de casă, care urmează să încaseze banii pe proiectare și execuția rețelelor de gaze din Programul Anghel Saligny”.

Măsurile pe care statul ar putea să le ia, pentru a evita aceste probleme

Recomandările Asociației Energia Inteligentă pentru Guvernanți, în anul 2020, desprinse din Analiza realizată în octombrie 2020 erau:

• ”o strategie intensivă de racordare a sectorului rezidențial ar trebui să fie pusă în aplicare doar în zonele în care nu există alternativă energetică dovedită rentabilă din punct de vedere economic” – astfel nu se ajungea să se construiască mii de km de conducte care stau goale sau aproape goale, dar care produc costuri care sunt achitate de toții consumatorii României prin mărirea de tarife;
• ”valorificarea superioară a gazelor naturale prin corelarea politicii curente de dezvoltare a rețelei de transport și distribuție cu o strategie de relansare a industriei care utilizează acest tip de resursă ca materie primă (în special industria chimică și petrochimică)” – ar fi evitat astăzi dependența masivă de importurile de îngrășăminte și alte produse specifice, creând valoare adăugată și reducând presiunea pe creșterea taxelor și a impozitelor ;
• ”dezvoltarea unor capacități de producție a energiei electrice pe bază de gaze naturale, în regim de cogenerare și trigenerare” – ar fi permis în această vară și în anii următori să se evite situațiile la limită prin care trece sistemul electroenergetic”.

Te-ar putea interesa și Facturile românilor la gaze au fost umflate. Reacţia ENGIE după ce a fost amendată cu 320.000 de lei

„Ca și în alte cazuri analizele realizate de Asociația Energia Inteligentă se dovedesc că au fost făcute corect și că dacă s-ar fi ținut cont de recomandări lucrurile ar fi stat altfel pentru populație. Din păcate acest adevăr nu-i va ajuta pe cei care vor trebui să se gândească cum să mai scoată bani în plus pentru plata facturilor mărite”, se încheie comunicatul.

Spynews
Surpriza anului în televiziune! O emisiune fenomen, un brand în presa de monden, revine în curând! Antena Stars pregătește lovitura
Bzi.ro
Andreea Bălan, provocatoare într-un costum de baie minuscul! A făcut senzație pe plajă, la 40 de ani
Fanatik.ro
Orașul celebru din România care s-a depopulat masiv. E considerat o adevărată perlă a turismului românesc, vizitat de sute de mii de turiști, dar părăsit de locuitori, mai are doar 4.060
Capital.ro
Te lasă cu zero lei pe card. Avertisment pentru toți șoferii din România. Îți golește contul pe loc
Playtech.ro
WOW cum arată casa lui Alain Delon din Franța. E UNICĂ în lume, nimeni NU are așa vilă
DailyBusiness
NU MAI SUNT BANI PENTRU ACEȘTI ROMÂNI! Bugetul a fost epuizat
Adevarul
Portretul șefului FSB care ar putea ajunge pe scaunul lui Vladimir Putin
Spynews
A fost înregistrat primul deces din cauza virusului West Nile în România. Alți doi pacienți au ajuns la spital, iar unul dintre ei e în stare gravă
Spynews
Lovitură grea pentru Brad Pitt! Fiica Angelinei Jolie a renunțat oficial la numele tatălui ei
Evz.ro
Un scandal politic de pomină. Vadim Tudor l-a umplut de sânge
Ego.ro
Singura femeie care l-a părăsit pe Alain Delon i-a înnebunit pe bărbați cu trupul ei! FOTO incredibile, la 58 de ani
Prosport.ro
FOTO. E gata să se dezbrace total. „Cred că sunt hot. Vreau să-mi arăt corpul”
wowbiz.ro
Vacanța de vară, prelungită! Anunț de ultimă oră pentru elevi
Cancan.ro
Imagini tulburătoare cu ispita Diandra pe Instagram! Ireal cum arată după ultima intervenție estetică
Playsport.ro
Cum a fost surprins Rică Răducanu la terasa pe care o are la Neptun. Celui care l-a filmat nu i-a venit să creadă
kanald.ro
Momente de coșmar pentru pensionarii care și-au primit deciziile de recalculare! „Mi s-au tăiat 500 de lei”. Românii s-au strâns, revoltați, în fața caselor de pensii
Capital.ro
Vladimir Putin a dat ordinul. Decizia de care toți se temeau, în plin război: Este necesar
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Românca și-a părăsit soțul în America și se iubește cu un milionar celebru!
stirilekanald.ro
"A strigat 'tati' și..." Tatăl băiețelului de 8 ani mort la cursurile de înot, mărturii cutremurătoare
substantial.ro
Lansetele Okuma: performanță și inovație pe malul apei
MediaFlux
LOVITURĂ TOTALĂ pentru DONAL TRUMP! NIMENI nu se AȘTEPTA la asta în ALEGERILE din SUA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...